De ce nu au mai plecat medicii din România în ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fenomenul migraţiei medicilor din România a încetinit foarte mult Foto: Shutterstock
Fenomenul migraţiei medicilor din România a încetinit foarte mult Foto: Shutterstock

În 2020, faţă de 2016, numărul atestatelor pentru munca în străinătate cerute de medici a scăzut la jumătate, arată datele Colegiului Naţional al Medicilor. Care ar fi motivele ce au determinat o astfel de schimbare de optică.

Vremurile în care aveam un preşedinte care invita medicii să plece din ţară şi ei chiar asta făceau par să fi apus. Acum, medicii aleg să rămână în România pentru a-şi face meseria. Cel puţin asta rezultă din datele în legătură cu numărul de Certificate Profesionale Curente – CPC – emise pe ultimii şase ani de către Colegiul Medicilor din România, cu scopul de a exercita profesia în afara României. 

Obţinerea certificatului nu înseamnă că medicul pleacă 

Astfel, în 2021 au fost emise 776 astfel de certificate, faţă de 1.462 de documente de acest fel în 2016; 1.374, în 2017, şi 858 în 2020. Datele arată că an de an cererea pentru eliberarea acestor certificate a scăzut constant. 

„Ce înseamnă acest CPC sau Good Standingul? Este un certificat care atestă onorabilitatea, moralitatea şi faptul că medicul respectiv nu are sancţiuni. Este un medic care a fost înscris în Colegiul Medicilor şi cere acest certificat atunci când vrea să desfăşoare o activitate medicală într-o altă ţară – comunitatea europeană sau SUA”, a explicat prof.dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România. 

Faptul că medicul face această cerere nu însemnă obligatoriu că el va şi pleca din ţară, punctează profesorul Coriu: „Mai curând este vorba despre o intenţie. Dar, oricum, şi faptul că jumătate din cerere s-a redus este semnificativ”. 

Dr. Borcean: „Pandemia i-a făcut să cugete de două ori“  

Una dintre explicaţiile pentru care medicii aleg să rămână în ţară este chiar această pandemie, este de părere dr. Gheorghe Borcean, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România: „N-aş vrea să folosesc vorbe mari, dar mă gândesc că însăşi această situaţie pandemică îi face să nu înfrunte şi străinătatea şi alienarea şi pandemia în altă parte. Cred că această situaţie îi face să cugete de două ori înainte de a lua decizia să plece din ţară”. 

Alt motiv ar fi lefurile care au crescut de câţiva ani încoace, mai spune vicepreşedintele breslei. „Mă aşteptam să se întâmple asta pentru că unul dintre motivele pentru care plecau medicii era nivelul salarial. Acest nivel nu a fost adus exact la cel din Apus, dar este cu mult mai bun decât era acum 4-5 ani”, mai spune dr. Borcean. 

Un argument în plus pentru a rămâne, mai spune medicul, a fost şi programul Ministerului Sănătăţii de dotare a spitalelor: „Au constatat şi medicii că au cu ce lucra, pentru că niciodată nu a fost motivaţia exclusivă a venitului salarial. Plus că mai era şi felul în care era văzută profesia, în care era văzut medicul. În aceşti doi ani, lucrurile s-au schimbat oarecum. Trăim momente în care se relevă valoarea socială adevărată a medicului”, mai spune dr. Gheorghe Borcean. 

50% din medici, concentraţi în centrele universitare 

Patricia are 30 de ani şi este medic rezident la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. „Nu m-am prea gândit să plec într-o altă ţară, totuşi de România mă leagă familia, mă leagă locurile şi copilăria. Salariile erau micuţe la început, acum lucrurile sunt mult mai bune. Este bine şi nu aş pleca, cu siguranţă nu aş pleca”, a spus aceasta la Digi24. Salariul net al unui rezident porneşte de la 3.000 de lei în primul an şi poate ajunge la 5.000 de lei la finalizarea stagiului. 

Chiar dacă s-a produs această creştere salarială în fapt pentru toate categoriile de medici, nu doar pentru rezidenţi, medicii o să continue să plece după pandemie, atrage atenţia profesorul Coriu. Şi asta pentru că ei au nevoie de mai mult decât atât. „Au nevoie de un mediu de lucru mai atractiv, de infrastrutură modernă în sisteme sanitare performante fără lipsuri. Sunt convins că asta este principala motivaţie pentru care un medic mai pleacă din România”. 

Pentru că, adaugă universitarul, în România avem 55.000 de medici. „Dintre aceştia – peste 50% – deci aproximativ 30.000 de medici sunt concentraţi în Bucureşti şi cinci judeţe: Dolj, Timiş, Cluj, Mureş şi Iaşi. Deci 50% din medicii acestei ţări sunt în aceste zone. De ce? Pentru că aici este o infrastructură medicală cât de cât modernă, care satisface nevoile unui medic în dezvoltare. Trebuie să schimbăm puţin perspectiva despre sistemul sanitar încercând să diseminăm această excelenţă. Nu doar în centrele universitare să se întâmple lucruri bune, ci în mai multe localităţi din România”, conchide profesorul Coriu.   

Numărul de CPC emise la nivel naţional, pe ani 

Anul 2016 – 1.462

Anul 2017 – 1.374

Anul 2018 – 1.221

Anul 2019 – 1.099

Anul 2020 – 858 

Anul 2021 – 776

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite