De ce este Elon Musk cel mai mare susținător al lui Donald Trump. Călătoria pe Marte și miliarde de dolari
0Elon Musk a alocat milioane de dolari susținerii lui Donald Trump nu doar pentru că este de acord cu viziunea sa asupra SUA. El are nevoie de simplificarea legislației pentru proiectul său de explorare a spațiului și ar putea beneficia de scutiri de taxe de miliarde de dolari.
Elon Musk este cel mai cunoscut susținător al lui Donald Trump în încercarea sa de a recâștiga președinția americană. El a alocat milioane de dolari unui „comitet de acțiune politică” (PAC) pro-Trump și a apărut alături de Donald Trump la unele dintre mitingurile sale.
În timp ce Musk a vorbit din ce în ce mai mult despre politică de-a lungul anilor, nu a fost înainte total de partea unui candidat în acest fel.
Publicația „The Conversation” a analizat modul în care rezultatul alegerilor din SUA l-ar putea afecta pe Musk.
SpaceX și Tesla se confruntă cu o serie de provocări legale cu privire la diferite probleme, de la siguranța angajaților până la provocări legate de protecția mediului.
Provocările de mediu se aplică atât dezvoltării rachetei Starship a Space X, cât și sistemului său de satelit Starlink. Musk s-a plâns, de asemenea, că Administrația Federală a Aviației (FAA) este prea lentă și prea precaută în autorizarea lansărilor SpaceX.
„Votând pentru Trump votezi pentru Marte”
Sprijinul lui Elon Musk pentru Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA din 2024 pare strâns legat de dorința sa de dereglementare semnificativă, în special în domeniul explorării spațiului, arată Newsweek.
Musk a susținut în mai multe rânduri că reglementările excesive împiedică inovarea și împiedică progresul către transformarea omului într-o specie multiplanetară - un obiectiv central al companiei sale, SpaceX.
Într-o serie de postări pe X, Musk și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul suprareglementării asupra viitorului Americii în spațiu. „A vota pentru Trump înseamnă a vota Marte! Dacă nu oprim strangularea lentă prin suprareglementare care are loc în America, nu vom deveni niciodată o civilizație multiplaneară", a spus el.
Postările lui Musk pe această problemă par să provină din obstacolele de reglementare pe care SpaceX le-a avut de trecut. Acestea includ întârzieri în aprobările de lansare și restricții impuse de diferite agenții federale.
El consideră că multe dintre aceste reglementări sunt depășite sau împovărătoare inutil, încetinind inovația în cadrul companiilor sale și în alte părți. „Dacă nu există o reformă guvernamentală semnificativă, legile și reglementările vor continua să se înrăutățească în fiecare an până când fiecare mare efort, de la calea ferată de mare viteză între orașele noastre până la a face posibilă viața multiplanetară, va fi efectiv ilegal”, a susținut Musk.
Platforma lui Trump de reducere a supravegherii guvernamentale pare să se alinieze cu viziunea lui Musk.
Musk a propus crearea unui „Departament pentru Eficiența Guvernului”. El a sugerat că un astfel de departament ar audita agențiile federale pentru a identifica și elimina reglementările redundante. Rolul potențial al lui Musk în această inițiativă i-ar putea oferi influența de a remodela cadrele de reglementare care afectează în prezent SpaceX.
„Cu Trump în funcție, Musk s-ar putea aștepta la un mediu de reglementare mai favorabil pentru întreprinderile sale, inclusiv Tesla și SpaceX. La fel ca mulți miliardari din Silicon Valley, Musk rezistă oricăror limitări a ceea ce el percepe drept libertatea sa personală”, a susținut, pentru Newsweek, dr. Michael Breen, profesor asociat la Facultatea de Drept și Guvernare de la Universitatea Dublin City, Irlanda.
Reduceri de impozite de miliarde de dolari
Alinierea dintre ambițiile lui Musk și propunerile de politică ale lui Trump este evidențiată și mai mult de sugestia lui Trump de a-l numi pe Musk drept „ministru pentru reducerea costurilor”. „Își dorește foarte tare să facă asta”, a spus Trump în timpul unei apariții recente la Fox News.
Un astfel de rol l-ar putea face pe Musk eligibil pentru un beneficiu fiscal special în valoare de zeci de miliarde de dolari. Potrivit unui raport al Rolling Stone, o prevedere îngropată în codul fiscal i-ar putea permite lui Musk să beneficieze de una dintre cele mai mari scutiri de taxe personalizate din istoria Americii dacă Trump îl numește pe Musk în acest post guvernamental propus.
Potrivit experților în fiscalitate și etică care au discutat cu presa, o dispoziție puțin cunoscută din codul fiscal i-ar putea permite lui Musk să amâne pe termen nelimitat impozitele pe câștigurile de capital pe orice active pe care ar trebui să le cedeze pentru a respecta regulile de etică guvernamentale.
Acest beneficiu fiscal special, disponibil doar oficialilor federali, ar veni în plus față de reducerile fiscale semnificative pe care Musk le-ar putea obține dacă o nouă administrație Trump ar reduce și mai mult taxele și alte impozite pentru miliardari.
Așadar, Musk, în prezent cea mai bogată persoană din lume, cu o avere netă de 243,4 miliarde de dolari, ar putea obține miliarde de dolari în plus dacă ar ocupa poziție guvernamentală într-o administrație Trump.
Doctrina Chevron
Dincolo de SpaceX, Musk nu a avut lipsă de confruntări cu agențiile de reglementare ale guvernului federal al SUA. Mulți antreprenori de dreapta au petrecut zeci de ani încercând să demonteze „statul administrativ” american. Această agendă a fost susținută de o decizie din iunie 2024 a Curții Supreme a SUA de a răsturna „doctrina Chevron”.
Această doctrină a fost numită după cazul din care a apărut, hotărârea din 1984 a Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale împotriva Chevron. Doctrina Chevron înseamnă că instanțele de judecată trebuie să apere interpretarea pe care agențiile administrative ale guvernului o dau regulamentelor și legilor.
Hotărârea recentă a Curții Supreme reduce drastic puterea agențiilor federale de a interpreta legile pe care le gestionează. În schimb, a decis că instanțele ar trebui să se bazeze pe propriile interpretări, acolo unde legile sunt deschise interpretării.
Convorbiri cu Putin
În octombrie, Wall Street Journal a raportat că Elon Musk a purtat conversații cu Vladimir Putin și ar fi fost în contact regulat cu el de la sfârșitul anului 2022.
Surse din sfera apărării au ridicat întrebări despre presupusele conversații. Fondatorul SpaceX deține o autorizație de securitate și, prin SpaceX, numeroase contracte de apărare din SUA. Musk a negat anterior apelurile regulate cu președintele rus. În 2022, Musk a spus că a vorbit cu Putin doar o dată.
Când au fost publicate acuzațiile Wall Street Journal, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor că singura comunicare cu Musk a fost un singur apel telefonic în care el și Putin au discutat despre „spațiu, precum și tehnologiile actuale și viitoare”. Potrivit The Guardian, Peskov a negat că Putin sau alți oficiali ai Kremlinului au purtat conversații frecvente cu Musk.
Salvarea umanității?
Musk vede birocrația statului nu doar ca pe o provocare la adresa intereselor sale de afaceri, ci ca pe o amenințare la adresa umanității. El a postat pe site-ul său de socializare X (fostul Twitter) că simte că actuala birocrație „sufocă America de moarte” și că o administrație democrată ar pune capăt, în esență, oricărei speranțe de a trimite oameni pe Marte și ar „condamna umanitatea”.
Musk a spus că el crede că colonizarea altor planete este esențială pentru ca oamenii să evite dispariția, de exemplu, prin ciocnirea unui asteroid mare cu Pământul.
Musk a strâns un număr de susținători din dreapta americană, mulți dintre ei susținând de multă vreme o extindere în spațiul cosmic.
Ei văd o oportunitate într-o a doua administrație Trump de a „face spațiul din nou mare” și astfel, în conformitate cu logica expansionismului spațial de a „salva umanitatea”.
Elon Musk și-a ales foarte clar o tabără în aceste alegeri. Motivele pentru aceasta sunt nenumărate, el având multe ciocniri cu administrația SUA.
O a doua administrație Trump, chiar înainte de răsturnarea hotărârii Chevron, promite să întreprindă o eliminare a reglementărilor federale și a agențiilor care le aplică. Donald Trump a propus chiar să-l facă pe Elon Musk responsabil pentru asta.