De ce a fost obligat CNCD de către instanță să decidă dacă ÎPS Teodosie a discriminat femeile

0
Publicat:

O sentință a Curții de Apel Cluj obligă Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării să se pronunțe în cazul unor afirmații despre femei făcute de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Decizia finală va fi pronunțată de instanța supremă, următorul termen fiind în iunie 2023.

ÎPS Teodosie, reclamat că a discriminat femeile. FOTO Arhiepiscopia Tomisului
ÎPS Teodosie, reclamat că a discriminat femeile. FOTO Arhiepiscopia Tomisului

„Ea [femeia] nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Ea a început păcatul şi, iată, se află cu această neputinţă”. Afirmațiile îi aparțin Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și au fost făcute la Radio Dobrogea.

În urma acestor declarații, ÎPS Teodosie a fost reclamat la CNCD, dar Consiliul pentru Combaterea Discriminării a decis că în acest caz trebuie să se prounțe Biserica.

„Consiliul constată că, în astfel de cazuri cum este cel supus analizei (doar în acest caz concret ce constituie obiectul plângerii), în temeiul libertății religioase și a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze și să-și aplice propriile regulamente atunci când un ierarh, în exprimarea libertății de conștiință și religioasă, poate aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în speță dreptului la demnitate al femeilor”, a decis CNCD.

Ce a deranjat-o pe femeia care l-a reclamat pe Teodosie

Femeia care l-a reclamat pe ÎPS Teodosie la CNCD a contestat în instanță verdictul Consiliului, arătând că „aceste declarații publice ale unei persoane care se bucură de o mare influență și care este percepută ca un model de virtute în România i-au provocat o stare de suferință, s-a simțit exclusă și stigmatizată și mai ales s-a simțit pusă într-o stare de inferioritate cu bărbatul”.

Mesajul care s-a transmis de către pârât a fost clar: femeile sunt vinovate pentru că au păcătuit primele și ca pedeapsă nasc în dureri, sunt pline de slăbiciuni și nu se pot concentra la fel ca bărbații, iar ca dovadă pentru inferioritatea lor stă faptul că însuși Dumnezeu s-a întrupat într-un bărbat, și nu într-o femeie”, a mai arătat reclamanta, susținând că „Biserica și preoții nu se bucură de imunitate și nu sunt deasupra legii”.

CNCD, obligat să se pronunțe

Curtea de Apel Cluj a admis cererea de chemare în judecată, obligând CNCD „să soluţioneze în fond petiţia formulată”. Cu alte cuvinte, CNCD a fost obligat să analizeze cazul și să spună dacă ÎPS Teodosie a discriminat sau nu femeile.

„Curtea constată că simplul fapt că pârâtul de rând 2 (n.red. ÎPS) este un înalt cleric al Bisericii Ortodoxe Române nu conduce la concluzia că afirmaţiile făcute de acesta în cadrul emisiunii ‹‹Dialog Duhovnicesc›› reprezintă dogma cultului din care face parte şi că ar putea fi scoase de sub incidenţa OG nr. 137/2000, în baza principiului autonomiei cultelor, Consiliul având obligaţia de a analiza pe fond petiţia formulate”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj.

Judecătorii Curții de Apel Cluj au mai subliniat că, potrivit CEDO, libertatea de exprimare „comportă obligaţii şi responsabilităţi”.

„Între altele, în contextul opiniilor religioase este legitimat să se includă obligaţia de a evita pe cât se poate expresii care, în mod gratuit, ofensează pe alţii, profanează sau care reprezintă o ingerinţă în drepturile lor, care astfel nu contribuie la orice formă de dezbatere publică capabilă de a duce la un progres al relaţiilor umane”, se mai arată în sentința Curții de Apel Cluj.

Hotărârea instanței clujene nu este definitivă, dosarul fiind pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru recurs.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite