Dâncu reaprinde flacăra disidenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Rus şi Vasile Dâncu,  pe vremea când îl primeau  călduros pe Victor Ponta la Cluj-Napoca
Ioan Rus şi Vasile Dâncu, pe vremea când îl primeau călduros pe Victor Ponta la Cluj-Napoca

Reprezentantul „Grupului de la Cluj“ a lansat critici dure la  adresa actualei puteri, care i-ar fi cerut lui Ioan Rus să comită ilegalităţi.

PSD-istul Vasile Dâncu, unul dintre membrii marcanţi ai aşa-numitului „Grup de la Cluj", a făcut marţi o afirmaţie şocantă despre demisia din Guvern a colegului său Ioan Rus. „A fost presat din interiorul coaliţiei de guvernare să facă lucruri pe care nu le consideră legale", a declarat sociologul clujean, marţi, într-un interviu acordat site-ului citynews.ro.

Declaraţia confirmă, practic, acuzaţia lansată de fostul ministru în ziua anunţării demisiei. „Nu pot accepta ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie părtaş la ceva ce nu înseamnă lege, respectarea legii în România", a spus atunci Rus.

Misia lui Duşa - validarea referendumului

Întrebat dacă este important cine va urma la şefia MAI (funcţie preluată între timp de Mircea Duşa, originar tot din Ardeal), Dâncu a opinat că acesta „va fi omul care trebuie să facă lucrurile pe care nu vrea Rus să le facă". Adică, nişte ilegalităţi, dacă ţinem cont de afirmaţia anterioară.

Fostul lider PSD, astăzi simplu membru al partidului, a adăugat: „Sigur că acela s-a angajat să facă asta. Probabil că va trebui să găsească o soluţie pentru ca referendumul să fie validat. Numele lui nu contează, contează doar misia. Ce nu ştiu politicienii este că MAI nu este un minister oarecare, este greu să-l încaleci politic".

Puşcăria - unitate de măsură în politică

Dâncu explică apoi care a fost principala greşeală a colegului său. „Ioan Rus a comis naivitatea de a se reîntoarce în politică în numele unor idealuri care i-au rămas în minte şi inimă din primul lui mandat, ignorând faptul că lumea politică s-a schimbat între timp. Şi PSD s-a schimbat, iar lupta pentru postul de ministru de Interne este importantă, într-o epocă în care puşcăria a început să devină unitate de măsură a politicii. Ioan Rus nu se lasă târât în nicio măgărie, nu acceptă cârdăşii sau solidarităţi imorale", a mai spus reprezentantul „Grupului de la Cluj".

Dâncu răspunde şi la întrebarea de ce s-a grăbit actuala putere să declanşeze suspendarea preşedintelui în această vară. „Conflictul politic permanent şi lupta pentru putere. În plus, nerăbdarea unuia din copreşedinţii USL", sunt, în opinia fostului lider PSD-ist, principala motivaţie a operaţiunii începute în data de 3 iulie.

Să fim mai atenţi la diaspora!

Şi în privinţa cetăţenilor români din străinătate, Dâncu are cu totul altă părere decât conducerea coaliţiei de guvernare.

„Noi am trecut de această criză nu datorită politicienilor, ci datorită miliardelor trimise de rătăcitorii noştri compatrioţi, alungaţi din România de sărăcie şi disperare. Cei din afara graniţelor au văzut altceva, altă ordine socială şi politică, sunt deja diferiţi. Votează altfel, au altă conştiinţă civică, ar trebui să fim mai atenţi la ceea ce spun ei. Îmi pare rău că am revenit la sloganul cu «cine a mâncat salam cu soia». Diaspora este singura regiune de Românie liberă!", a mai spus Vasile Dâncu în interviul publicat de citynews.ro. Acest site aparţine trustului de presă pe care acesta îl deţine împreună cu fostul ministru Ioan Rus şi omul de afaceri Arpad Paszkany.

Cine este „Grupul de la Cluj"

Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş sunt principalii lideri ai aşa-numitului „Grup de la Cluj", una dintre aripile cele mai influente ale PSD. Toţi trei au făcut parte din Guvernul Năstase, între 2000 şi 2004. Rus a fost ministru de Interne şi vicepremier, Dâncu - ministru al Informaţiilor Publice, iar Puşcaş - ministru delegat şi negociator-şef al României cu Uniunea Europeană. La Congresul PSD din 2005, „Grupul de la Cluj" a avut o contribuţie decisivă în îndepărtarea lui Ion Iliescu din fruntea partidului şi înlocuirea sa cu Mircea Geoană. În 2009, după pierderea alegerilor prezidenţiale, social-democraţii clujeni au întors însă armele, trecând ulterior de partea noului preşedinte, Victor Ponta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite