Cum se explică cea mai mare creștere de prețuri la medicamente

0
Publicat:

Medicamentele comercializate în România s-au scumpit în luna august cu circa 20%, arată datele publicate în această săptămână de Institutul Național de Statistică.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aceasta pentru că, de la 1 august, a intrat în vigoare corecția prețurilor din Canamed – Catalogul național al prețurilor la medicamentele autorizate pe piața din România, prevăzută în Ordinul nr. 1.346/2023 care modifică normele de calcul pentru medicamentele de uz uman.

Majorările afectează prețurile a peste 6.200 de medicamente din Canamed, cele mai multe dintre acestea fiind din categoria celor ieftine.

Ordinul prevede că: „preţurile de producător maximale ale medicamentelor care urmează să fie aprobate şi care au o valoare mai mică de 25 de lei pot fi indexate cu 14%, iar cele cu o valoare cuprinsă în intervalul 25 de lei – 49,99 lei pot fi indexate cu 7%”.

Majorările afectează prețurile a mii de medicamente din Canamed, cele mai multe dintre acestea fiind din categoria celor ieftine. Măsura a fost luată după ce reprezentanţii producătorilor de medicamente din România au solicitat autorităţilor măsuri urgente din cauza creşterii preţurilor materiilor prime şi materialelor necesare în industria farmaceutică.

„Un 20% nu e mult pentru nimeni”

Deși majorarea prețului la medicamentele ieftine mai ales este una fără precedent, reprezentanții pacienților spun că preferă să plătească în plus, dar să găsească pe piață medicamentele de care au nevoie: „Creșterea prețurilor la medicamente este o normalitate și preferăm să avem medicamentele de care avem nevoie pentru a ne trata de diferite afecțiuni la noi în farmacii, decât să alergăm după medicamente pe unde putem, prin străinătate sau pe la prieteni. Un 20% în plus, adică un medicament de 10 lei să coste 12 lei, nu este mult pentru nimeni. Și este pentru sănătatea noastră. Haideți să gândim corect: este important ca în România să nu mai vină politicienii iarăși cu argumentul că avem cel mai mic preț din Europa la medicamente, doar că nu avem medicamente. Sperăm ca prin această creștere medicamentele să rămână în țară și ne vom putea trata afecțiunile medicale”, este de părere Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În luna august 2023, preţurile medicamentelor au crescut în România cu 20,78%, în medie, faţă de luna precedentă şi cu 15,06% faţă de august 2022, arată datele Institutului Național de Statistică, citate de News.ro. Prin comparaţie, în întregul an 2022, preţurile medicamentelor au crescut, în medie, cu 5,78% – nivel-record pentru ultimii 12 ani. Ultimul an în care România a înregistrat o creştere sensibilă a preţurilor la medicamente a fost 2010, când preţurile au urcat, în medie, cu 7,86% faţă de anul 2009.

Preţurile maxime stabilite de Ministerul Sănătății în Canamed sunt obligatorii pentru cei care deţin autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitori şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite