Cum s-au văzut în presa străină măsurile anti-coronavirus din România. Amenzile mari, Robert Negoiţă şi peştele scos la plimbare au ajuns la BBC şi Fox News

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Numărul şi cuantumul amenzilor emise de autorităţile din România pentru nerespectarea măsurilor luate în vederea limitării răspândirii noului coronavirus au ajuns până în presa din Marea Britanie sau în cea din Statele Unite. Tot aşa, cazul primarului Robert Negoiţă - amendat pentru „inspecţia” pe bicicletă făcută în parc - a ajuns să fie citat de BBC sau Fox News.


România a emis 200.000 de amenzi în mai puţin de o lună pe numele celor care nu au respectat restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului, scrie presa britanică.

Potrivit BBC News, amenzile „relativ mari”, aplicate între 24 martie şi 19 aprilie, se ridică la 78 de milioane de euro, o sumă care ar fi egală cu impozitul pe profit din România în februarie 2020. Cine este prins că nu respectă aceste restricţii este pasibil de amendă între 2.000 lei (cam $450) şi 20.000 (cam $4.500), conform BBC.

De altfel, BBC dă şi exemplul unuia dintre primarii Capitalei, Robert Negoiţă, care a fost amendat cu 10.000 de lei (aproximativ 1.825 de lire sterline – potrivit calculului făcut de jurnaliştii britanici) după ce a fost prins cu bicicleta într-un parc public.

Parcurile sunt închise, iar Robert Negoiţă a susţinut că l-a inspectat. Ulterior, primarul a spus că, la fel ca orice cetăţean, trebuie să se supună legii şi că este dispus să suporte consecinţele.

Până în prezent, în România au murit 507 de persoane din cauza Covid-19, iar 9.242 de persoane sunt pozitive cu noul coronavirus, scriu jurnaliştii britanici. Oricine este prins că nu respectă restricţiile în România riscă să plătească amenzi cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei, în condiţiile în care în care salariul mediu lunar este în jur de 3.000 de lei - mai notează BBC News.

Impresionaţi de creativitatea românilor

Şi Fox News notează faptul că „România face milioane din amenzile de coronavirus”.

Jurnaliştii americani mai subliniază faptul că românii trebuie să completeze declaraţii pe propria răspundere înainte de a ieşi din case.

Luna trecută, Cosmin Andreica, lider al sindicatului Europol al poliţiştilor, a spus la Digi24.ro că românii pot fi foarte creativi când este vorba de a utiliza portiţe pentru a ieşi din casă, spun jurnaliştii americani. Românii pot ieşi să-şi plimbe animalele de companie, dar Andreica a explicat: „Au existat situaţii în care un cetăţean avea un peşte într-o pungă şi spunea că l-a luat la plimbare. Este o poveste adevărată. Sau am avut o situaţie în care cineva şi-a luat pisica la 30 km de casă pe bancheta din spate a maşinii”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite