Cum circuli pe un drum acoperit cu polei. Ce n-au voie să facă şoferii începători iarna

0
Publicat:

Poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe şoferii care circulă cu maşinile pe un carosabil acoperit cu zăpadă sau polei să țină cont de câteva sfaturi pentru a evita implicarea în accidente, mai ales că este în vigoare un cod galben de fenomene periculoase.

Șoferii, sfătuiți să circule prudent pe un carosabil acoperit cu zăpadă sau polei FOTO Shutterstock
Șoferii, sfătuiți să circule prudent pe un carosabil acoperit cu zăpadă sau polei FOTO Shutterstock

Poliţiştii reamintesc şoferilor câteva reguli de bază menite să prevină apariţia unor incidente în trafic. Bineînţeles, datorită primelor precipitaţii sub formă de ninsoare, dar şi a temperaturilor scăzute, maşinile trebuie echipate cu pneuri de iarnă.

Sfaturi pentru conducătorii auto:

Conducătorii auto au obligaţia echipării autovehiculului cu pneuri corespunzătoare, de iarnă, în cazul în care carosabilul este acoperit cu zăpadă sau polei.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, ţinând cont de experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite;

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor;

Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;

Verificaţi şi folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare cât şi cel de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei;

În zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz;

Păstrați, în mers, o distanță de siguranță!

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

Atenţie sporită la efectuarea depăşirilor, nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare. Totodată manifestaţi atenţie la depăşirea autovehiculelor de tonaj mare (autocamioane) care formează cureţi puternici, care vă pot afecta direcţia de deplasare sau de pe care pot cădea, în mers, cantităţi de apă, zăpadă sau gheaţă care vă pot distrage atenţia şi determina să efectuaţi anumite manevre bruşte ce pot conduce la evenimente nedorite.

Un alt fenomen cu care şoferii se pot confrunta în aceste zile este ceaţa. Amintim faptul că toţi conducătorii auto sunt obligaţi prin lege ca în asemenea condiţii să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă). Reamintim obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri”, mai spun poliţiştii.  

Cod galben de fenomene periculoase

Meteorologii au emis o avertizare cod galben vizând depuneri de polei în Moldova şi în nord-estul Munteniei.

În Moldova şi în nord-estul Munteniei temporar se vor semnala precipitaţii slabe mixte (ploaie, burniţă şi lapoviţă) şi pe arii relativ extinse se va depune polei”, a anunţat ANM, avertizarea fiind valabilă pentru intervalul 12 ianuarie, ora 10 – 13 ianuarie, ora 6.

Precipitaţii mixte şi depuneri de polei vor fi pe arii mai restrânse şi în restul Munteniei, în nordul Dobrogei şi în Transilvania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite