Cum arată paşaportul verde Covid şi cum îl vom putea obţine. Precizările Comitetului de vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară Foto: CNCAV Facebook
Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară Foto: CNCAV Facebook

Adeverinţele electronice verzi care vor facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19 vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, a precizat Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod şi călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde”, aprecizat CNCAV.

Elementele-cheie ale regulamentului propus astăzi de Comisie sunt următoarele: Adeverinţe accesibile şi sigure pentru toţi cetăţenii UE, carevor acoperi trei tipuri de adeverinţe:

  • adeverinţele de vaccinare, 
  • adeverinţele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide),
  • adeverinţele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19. 

Cum se vor putea obţine

Adeverinţele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conţine informaţii esenţiale necesare, precum şi o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinţei.

Potrivit CNCAV, Comisia va institui un portal şi va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autorităţile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverinţe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deţinătorilor de adeverinţe nu sunt transmise către portal şi nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum şi în limba engleză.

Adeverinţe de testare pentru COVID-19 

„Toţi cetăţenii – fie că au fost sau nu vaccinaţi – ar trebui să beneficieze de o adeverinţă electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverinţe de vaccinare interoperabile, ci şi a unor adeverinţe de testare pentru COVID-19 şi a unor adeverinţe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19”, potrivit CNCAV.

Potrvit CNCAV, acelaşi drept pentru călătorii care deţin o adeverinţă electronică verde – în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunţa la anumite restricţii în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleaşi condiţii, şi adeverinţele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverinţe electronice verzi. Această obligaţie s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizaţie de introducere pe piaţa UE, dar statele membre pot decide să accepte şi alte vaccinuri.

„Notificarea altor măsuri – în cazul în care un stat membru continuă să le solicite deţinătorilor unei adeverinţe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia şi toate celelalte state membre şi să îşi argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri”, explică reprezentanţii CNCAV.

Numai informaţii esenţiale 

Conform surei citate, acestea vor include numai informaţii esenţiale şi date cu caracter personal securizate. Adeverinţele vor include un set limitat de informaţii, cum ar fi numele, data naşterii, data eliberării, informaţii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare şi un identificator unic al adeverinţei. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma şi a verifica autenticitatea şi valabilitatea adeverinţelor.

Adeverinţele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia vor putea recurge la ele.

Adeverinţele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetăţenii UE şi membrii de familie ai acestora, indiferent de naţionalitatea lor.

Aceste adeverinţe ar trebui să li se elibereze şi resortisanţilor ţărilor terţe care îşi au reşedinţa în UE şi vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Măsură temporară

Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-19.

Etapele următoare

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European şi de Consiliu. În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere şi standardele tehnice, convenite în cadrul reţelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverinţelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora şi respectarea deplină a protecţiei datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice şi propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite