Cum a fost pedepsită inconștiența criminală a unui tractorist care a intrat pe autostradă cu o remorcă nesemnalizată
0Judecătoria Deva a pronunțat o primă sentință în cazul unui grav accident rutier provocat în iulie 2020 de un tractorist (59 de ani) care a intrat cu un un tractor cu remorcă pe autostrada A1. În urma accidentului o tânără de 27 de ani a murit, iar soțul și copiii au fost răniți.
Accidentul a avut loc în dimineața zilei de 10 iulie 2020. Un apicultor care tracta după un tractor UTB 650 o remorcă apicolă nesemnalizată a intrat pe autostrada A1. În timp ce mergea cu viteză redusă, „neadecvată tipului căii de rulare, în condiţii de noapte şi tractând o remorcă ce nu avea un sistem de iluminare eficient”, tractorul a fost lovit din spate de un microbuz care circula regulamentar.
În momentul impactului în microbuz se aflau șoferul, soția acestuia și cei trei copii, unul de 4 ani și doi copii de 6 ani (gemeni). „Din cauza distanței reduse de la care a putut să observe acest ansamblu de vehicule şi a vitezei reduse de deplasare a acestuia, persoana vătămată a încercat o manevră de evitare a coliziunii, însă nu a reuşit”, se arată în rechizitoriu.
În urma impactului, mama de 27 de ani a murit, doi dintre copii (4 și 6 ani) au fost grav răniți, fiindu-le pusă în pericol viața, iar tatăl și unul dintre gemeni a fost răniți ușor.
În timpul anchetei, tractoristul a uzat de dreptul la tăcere, dar după trimiterea în judecată a recunoscut acuzațiile aduse, cerând să fie judecat pe baza probelor din rechizitoriu. În urma procesului, judecat la Judecătoria Deva, tractoristul a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.
„Inculpatul nu a suferit o condamnare anterioară la pedeapsa închisorii mai mare de un an, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor, executarea pedepsei închisorii în regim de detenţie fiind o modalitate mult prea drastică în această situație”, se arată în hotărârea Judecătoriei Deva, care nu este definitivă.
Judecătorul a mai arătat că a ținut cont în pronunțarea sentinței și de faptul că „inculpatul și-a manifestat acordul în sensul de a presta muncă în folosul comunității”.
„Instanţa are convingerea că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată”, se mai arată în sentința Judecătoriei Deva.
Hotărârea nu face nicio referire la latura civilă a dosarului. Asta înseamnă fie că familia victimei nu s-a constituit parte civilă în dosar, neavând pretenții pentru daune morale și materiale, fie că va solicita daune morale și matreriale într-un proces separat, civil.