Coronavirus în România. Ludovic Orban: „Direcţiile de Sănătate Publică sunt vitale în efortul pe care îl facem. Nu putem avea directori în concediu medical de o lună!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / George Călin
Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / George Călin

Direcţiile de Sănătate Publică sunt sunt vitale în demersul autorităţilor de a combate răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus, astfel încât este de neacceptat ca anumiţi şefi ai unor asemenea institutuţii să fie în concediu medical de o lună, în plină epidemie, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a declarat, în cadrul şedinţei de la Ministerul Afacerilor Interne, că anumiţi directori ai DSP sunt în concediu de o lună, în timp ce epidemia de coronavirus este în plină desfăşurare.

„După cum aţi putut constata, persoanele care au fost confirmate ca fiind infectate cu COVID-19 aproape toate erau fie în carantină, fie în izolare la domiciliu. Practic, ca urmare a măsurilor pe care le-am luat am putut să împiedicăm ca persoanele care au fost diagnosticate să împrăştie virusul către familiile lor, către prietenii lor, către colegii lor (…). Din cauza asta, cred că trebuie să ne concentrăm pe câteva direcţii de acţiune.
Am purtat discuţii şi – să spunem – într-un cerc mai restrâns şi vreau să vă transmit aceste mesaje.
Primul: întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică şi schimbarea de urgenţă a acelora care nu îşi fac datoria. Nu putem accepta să fie directori în concediu medical de o lună de zile!”, a spus Ludovic Orban. 

De asemenea, premierul a declarat că este de neacceptat ca alţi asemenea directori să „saboteze” încercările autorităţilor de a suplimenta efectivele de medici.

„(...) (Nu putem acccepta - n.r.) directori care sabotează încercările pe care le-am făcut de a suplimenta efectivele de medici şi de alte categorii de personal care să susţină activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică. DSP sunt vitale în efortul pe care îl facem.Sigur că trebuie să identificăm resurse umane pe care să le punem la dispoziţia DSP. Îi mulţumesc domnului ministru al Apărării pentru promptitudinea cu care a pus la dispoziţie medici, epidemiologi şi alte categorii de personal. Numai că aceştia trebuie  integraţi efectiv în efortul pe care îl facem (…) şi trebuie integraţi de directori DSP care să ia decizii rapide cu privire la persoanele care trebuie supuse la anchete epidemiologice”, a mai spus Ludovic Orban. 

Cazul 50 - confirmat joi, 12 martie

O femeie de 54 de ani din judeţul Neamţ este cazul cu numărul 50 de infectare cu noul tip de coronavirus. Aceasta s-a întors în ţară pe data de 1 martie, dintr-o zonă neafectată a Italiei.

Este cel de-al 3-lea caz anunţat astăzi, după ce a mai fost anunţat cazul unei femei de 45 de ani, din Cluj, care se afla în acest moment în Arad in carantină. Aceasta este asimptomatica şi urmează sa fie transferată la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Dimineaţă a fost anunţat primul caz pe ziua de astăzi. Este vorba despre o femeie de 20 de ani, din Bucureşti, contact indirect al pacientului 17, bărbatul de 60 de ani, fost ofiţer MAI, care a fost internat pe 5 martie la Spitalul Dimitrie Gerota, fiind depistat pozitiv ulterior internării.

Conform Digi 24, a doua persoană este un bărbat, tot contact indirect al celui care a fost internat la Spitalul „Dimitrie Gerota”.

Potrivit datelor INSP, în Bucureşti sunt 21 de cazuri. Alte 1.450 de persoane sunt în carantină, iar 12.917 sunt izolate  la domiciliu. Miercuri, au fost confirmate cu coronavirus 18 persoane, cele mai mare bilanţ înregistrat într-o singură zi de la apariţia cazurilor de îmbolnăvire în România.

Mai exact, femeia are 20 de ani, şi este contact direct cu prietenul şoferului comisarului şef Lupu Nelu.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 1.450 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.878 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

Pacientul 17, este cel care a îmbolnăvit cei mai mulţi oameni cu COVID - 19 după ce el însuşi s-a îmbolnăvit şi a mers la Spitalul MAI (Gerota) unde a ascuns că a fost plecat din ţară. Din cauza minciunii fostului poliţist, comisarul şef Lupu Nelu, au fost închise trei instituţii: Spitalul MAI, cu toţi pacienţii şi cadrele medicale în el, dar şi Primăria Capitalei şi ADP Sector 4. El s-a ales cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite