Corjos vrea să iasă din pensie cu o nouă serie din "Liceenii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că îi plac tinerii şi este ataşat de filmele de dragoste, Nicolae Corjos, părintele spiritual al "Liceenilor", nu a renunţat la ideea continuării odiseei despre adolescenţi, chiar dacă

Pentru că îi plac tinerii şi este ataşat de filmele de dragoste, Nicolae Corjos, părintele spiritual al "Liceenilor", nu a renunţat la ideea continuării odiseei despre adolescenţi, chiar dacă din 1991 nu a mai ieşit pe marile ecrane cu un lungmetraj.
Tot timpul stă în mijlocul tinerilor şi le dă sfaturi, fiind profesor la Facultatea de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti. Regizorul, el însuşi un adolescent, după cum ne-a mărturisit cu umor că se simte, spune: "Perioada cea mai interesantă pentru mine au fost anii de şcoală, liceu şi facultate, care reprezintă chintesenţa evoluţiilor viitoare. De fapt, cântăm toată viaţa aşa cum am cântat prima melodie. Maturitatea nu exclude acea stare de prospeţime care dă naştere optimismului de a merge mai departe". Motto-ul său ar fi: "Dacă nu trăieşti ca un adolescent, poate că nici nu ai cum să trăieşti". Îi pare rău că nu mai poate să facă un succes precum "Liceenii", din lipsă de bani şi de un producător care să vrea să rişte pentru propunerile sale. Are în sertar două scenarii (unul despre studenţii care descoperă viaţa în complexitatea ei, intitulat "Virginitate", iar cel de-al doilea, "Dimineaţa iubirii", mergând pe stilul care l-a consacrat) şi un proiect. Acesta ar fi o continuare a "Liceenilor" de altădată, cu ştefan Bănică jr. şi Oana Sîrbu - ce s-a întâmplat cu ei după 20 de ani -, pentru că, în toamna aceasta, se împlinesc două decenii de la premiera pe marile ecrane a filmului "Liceenii". Filmul a înregistrat, la vremea respectivă, un record mondial de spectatori în primele şase luni de proiecţie, cu 5.519.000 persoane în sală. De atunci, nici o altă peliculă autohtonă nu a reuşit să-l detroneze. Tinerii, dar şi părinţii, şi bunicii lor ascultă şi astăzi şlagărul lui Florin Bogardo, "Ani de liceu". Poate acum mulţi consideră aceste filme prea sentimentale, însă maestrul Corjos nu vrea să renunţe la dragostea sa pentru acest gen: "Sunt pelicule de dragoste, despre viaţa reală, fără dramatizări excesive sau probleme sociopolitice de mare anvergură. Aşa este genul meu, discret, care a plăcut multora, nu numai tinerilor". Nu respinge ideea de a face şi o telenovelă. "Sunt valid. Pot să încep şi mâine", ne-a asigurat regizorul. Startul a fost dat cu "Declaraţia de dragoste" (1985), au urmat "Liceenii" (1986), "Extemporal la dirigenţie" (1986), "Un studio în căutarea unei vedete" (1989) şi "Liceenii rock'n'roll" (1991). De asemenea, a realizat peste 50 de documentare şi a îmbrăţişat domeniul audiovizualului, editând şi o serie de cursuri. Nicolae Corjos, creştin bucovinean, ştie să ierte, mai ales că a trecut de-a lungul timpului prin multe situaţii neplăcute, şi să meargă mai departe, cu sufletul la fel de tânăr, deşi în primăvara aceasta vom închina o cupă cu şampanie pentru cei 71 de ani ai săi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite