Congresmenii contestă candidatura gen. Hayden în fruntea CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Influenţi congresmeni americani - atât republicani, cât şi democraţi - şi-au exprimat neliniştea faţă de posibila desemnare a gen. Michael Hayden, 61 ani, drept director al CIA, succedându-i

Influenţi congresmeni americani - atât republicani, cât şi democraţi - şi-au exprimat neliniştea faţă de posibila desemnare a gen. Michael Hayden, 61 ani, drept director al CIA, succedându-i astfel lui Porter Goss.
Atât aleşii republicani, cât şi omologii democraţi au dat declaraţii televizate în care au contestat ferm o atare desemnare a lui Hayden de către preşedintele Bush, ei arătând că este vorba de un militar, şi nu de un civil, aşa cum este cutuma în cazul numirii şefului CIA. În plus, în cazul special al gen. Hayden, parlamentarii au reamintit că acesta a fost cel care a ordonat ascultarea fără mandat a telefoanelor concetăţenilor săi. Acestea s-au petrecut pe când gen. Hayden, fost şef al foarte secretei Agenţii Naţionale pentru Securitate pe care a condus-o până în 2005, a ajuns adjunct al lui John Negroponte, care supervizează toate agenţiile de informaţii americane. Potrivit republicanului Pete Hoekstra, preşedintele puternicei Comisii pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, nu "e momentul ca un militar să fie în fruntea unei agenţii civile". "Realist vorbind, e omul nepotrivit în locul nepotrivit, în momentul nepotrivit". şi senatorul republican Arlen Specter, preşedintele Comisiei pentru Justiţie, a spus că, la audierea lui Hayden în Senat, îi va cere explicaţii despre programul de interceptare a telefoanelor şi dacă el e conform cu Constituţia SUA. În ce-o priveşte, Casa Albă s-a declarat gata să-şi apere candidatul care-l va propune pentru a conduce CIA. Gen. Hayden a fost ataşat militar la Sofia, între 1984 şi 1986. După audierea în Comisiile de specialitate, cel propus de preşedinte pentru a fi şeful CIA trebuie votat de cel puţin 51 din cei 100 de senatori pentru a fi validat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite