Comisia Europeană ne mai dă un răgaz pentru rezolvarea problemelor de pe POSDRU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, anunţă că vor fi făcuţi noi paşi în sprijinul beneficiarilor de fonduri UE
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, anunţă că vor fi făcuţi noi paşi în sprijinul beneficiarilor de fonduri UE

Rambursările de la Comisia Europeană pe proiectele din Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) s-ar putea relua în decembrie, dacă auditul din noiembrie o să constate că s-au rezolvat toate problemele identificate în primăvară, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (MAEur), pentru digi24.

Ministrul Orban a declarat marţi seara, la digi24, că România a primit de la Comisia Europeană încă o lună răgaz pentru rezolvarea problemelor de pe POSDRU. În loc de începutul lui octombrie, aşa cum se anunţase iniţial, auditul pentru verificarea situaţiei va avea loc în noiembrie.

Asta înseamnă, pe de altă parte, că şi rambursările de la CE se amână cu încă o lună, fiind posibil să se reia abia în decembrie, ceea ce face ca întreruperile de finanţare să ajungă la peste şase luni.

În termeni tehnici, România nu se află în situaţia de suspendare a fondurilor, ci de întrerupere, însă, practic, ele au fost suspendate, deoarece perioada este la fel de lungă ca la o suspendare şi condiţiile impuse de CE se referă la probleme de sistem.

Leonard Orban a explicat că s-a ajuns în această situaţie pentru că “Au fost foarte multe probleme” şi “nu s-au respectat reglementările, cerinţele UE”.

Schimbările vor fi majore şi “vor conduce la punerea pe baze noi şi complet funcţionale a întregului mecanism, deşi nu e deloc simplu şi vor trebui să mai fie făcute modificări”, a declarat Orban.

Mnistrul a vorbit şi despre “flexibilitatea suspectă” a celor care au acordat proiecte în perioada verificată, adică între 2007 şi 2011.

Cât despre banii deblocaţi de la bugetul de stat pentru a susţine finanţarea programului în aceast inetrval, suma este departe de ceea ce anunţa ministrul Muncii, mariana Câmpeanu: în loc de 400 de milioane de euro de care vorbea Câmpeanu, deocamdată nu s-a virat decât 209 milioane de lei, iar promisiunea Guvernului este că va da, până la sfârşitul anului, 400 de milioane de lei, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Orban.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite