Comisia Europeană face un sondaj pe internet despre programele „Fructe la şcoală“ şi „Lapte în şcoli“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
500 de milioane de copii consumă zilnic lapte si fructe prin programul Comisiei Europene FOTO Mediafax
500 de milioane de copii consumă zilnic lapte si fructe prin programul Comisiei Europene FOTO Mediafax

Programele „Fructe la şcoală“ şi „Lapte în şcoli“ au schimbat deja obiceiurile alimentare ale copiilor din Europa. Aşa susţin membri ai Comisiei Europeane care au lansat luni o consultare publică cu cetăţenii europeni pentru a spori eficienţa programului de distribuţie a fructelor şi laptelui în şcoli. Un raport din 2009, comandat de Executiv, indică deficienţe în implementarea programului ”Cornul şi laptele” în România.

UPDATE: Chestionarul propus de Comisia Europeană pentru a îmbunătăţi cele două programe privind alimentaţia în şcoli, disponibil în limba engleză, este destinat tuturor celor interesaţi, de la simplii cetăţeni, până la ONG-uri, instituţii sau companii.

Specialiştii CE încearcă să afle dacă analiza lor este una completă şi cer respondenţilor să menţioneze alte două probleme şi obiective ale programelor neidentificate, dar şi să numească trei produse agricole pe care le-ar introduce în aceste scheme destinate elevilor. 

În timp ce raportul Comisiei vorbeşte despre un succes în cele 24 de state membre, cel puţin al schemei de distribuţie a fructelor în şcoli, implementată în urmă cu trei ani, un raport făcut de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ÎCCV) (Academia Română) şi comandat de Guvernul României, din 2009, indica un grad ridicat de ineficienţă al programului ”Cornul şi laptele”.

Raport mai puţin pozitiv în ţară

”Studiul este încă foarte actual, pentru că sistemul nu a fost schimbat de atunci, doar au fost introduse fructele în şcoli, ceea ce e foarte bine. Programul ”Cornul şi laptele” în sine este unul excelent, am identificat însă probleme de implementare a lui şi am propus, printre altele, ca banii să fie alocaţi fiecărei şcoli şi acolo să se stabilească programe individualizate de alimentaţie sănătoasă, cu posibilitatea de a suplimenta alocarea de la bugetul public”, a explicat pentru ”Adevărul” cercetătorul Daniel Arpinte, unul dintre autorii studiului ÎCCV.

Problemele se referă în principal la faptul că s-a dovedit a fi un program bun pentru copiii săraci, mulţi supravieţuind practic din aceste alimente, însă inutil pentru cei cu un alt statut financiar şi ca atare irosit, tocmai pentru că nu-şi pot crea propriul ”pachet alimentar”, pe gustul lor. 

În plus, beneficiarii intervievaţi au menţionat calitatea proastă a alimentelor, problemele de distribuţie, care au dus uneori la livrarea de produse expirate şi imposibilitatea diversificării lor.

Consultare publică până pe 22 aprilie

500 de milioane de consumatori din UE, precum şi organizaţiile şi autorităţile publice implicate, sunt invitaţi să-şi spună părerea despre aceste programe printr-un chestionar publicat pe Internet. Pentru moment, chestionarul poate fi găsit doar în engleză, pe site-ul ComisieiConsultarea este deschisă până la 22 aprilie 2013.

Programele "Lapte în şcoli" şi "Fructe la şcoală", cofinanţate de mai multe state membre, vizează încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase la copii, mărind în acelaşi timp piaţa acestor produse. În loc de a fi distruse pentru a susţine preţurile, laptele este vândut la preţ redus, iar fructele sunt distribuite gratuit în şcoli.

"Această consultare vizează evaluarea impactului celor două programe şi evaluarea modului în care acestea pot evolua, în ceea ce priveşte aria produselor oferite copiilor sau de susţinere a măsurilor educative", au  declarat reprezentanţii Comisiei într-un comunicat.

Buget de 180 de milioane de euro, în 2011

"Rezultatele acestor programe sunt pozitive, atât pe planul sănătăţii cât şi în ceea ce priveşte educaţia copiilor privind consumul sezonier. Explorăm astfel piste pentru a mări şi îmbunătăţi aceste programe", a adăugat comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

UE consacră un buget anual de 180 de milioane de euro pentru aceste două programe care ajuns la peste 25 de milioane de copii în timpul anului şcolar 2010-2011. Aproximativ 43.000 de tone de fructe şi legume şi 300.000 de tone de lapte au fost distribuite în acel an.

Douăzeci şi patru de state cu excepţia Finlandei, Suediei şi a Marii Britanii participă la operaţiunea de distribuţie a fructelor lansată în 2009 şi toate în afară de Grecia iau parte la programul privind distribuţia laptelui care este operaţional din 1977.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite