Coaliţia a ratat concedierea poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care prevedea disponibilizări la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) nu a întrunit, ieri, suficiente voturi pentru a fi adoptată de Camera Deputaţilor. Deşi Coaliţia majoritară are 176 de deputaţi, doar 150 dintre aceştia au votat proiectul de lege. Restul fie au absentat, fie nu au votat legea iniţiată de Guvern.

Reprezentanţii PDL acuză problemele existente în grupul minorităţilor. Doar patru dintre cei 18 deputaţi ai grupului s-au pronunţat favorabil, în timp ce trei au fost împotrivă, şase s-au abţinut, iar patru nu au votat deloc. În ciuda prezenţei în sală a liderului formaţiunii, Gabriel Oprea, şi la UNPR au apărut „defecţiuni", înregistrân­­du-se­ două voturi împotriva proiectului  şi o abţinere. Indisciplina s-a manifestrat până şi la PDL, unde a existat un vot împotrivă, o abţinere, iar un ales nu a votat deloc.

Probleme în Coaliţie

Rezultatul votului i-a bulversat pe democrat-liberali, în timp ce Opoziţia a izbucnit în aplauze şi urale. La fel şi reprezentanţii poliţiştilor, care au asistat la vot dintr-un balcon. Democrat-liberalii s-au adunat imediat în jurul preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, în primul rând al sălii de plen, unde a venit, vizibil descumpănit, şi liderul deputaţilor minorităţilor, Varujan Pambuccian. Toate privirile erau aţintite pe foaia cu rezultatele votului, adusă de Roberta Anastase, iar Pambuccian avea aerul că dă explicaţii. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, s-a dus apoi în băncile aleşilor minorităţilor, gesticulând nemulţumit şi reproşând cele întâmplate.

Cum agitaţia din sală continua, preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a solicitat de două ori pauze de câteva minute, iar printre deputaţi a început să circule zvonul că Puterea ar pune la cale reluarea votului. În cele din urmă, şedinţa s-a încheiat, dar reprezentanţii Puterii nu-şi reveneau din surpriză, contrazicându-se în privinţa respingerii proiectului. Ioan Oltean a anunţat după vot că proiectul a fost respins, la fel ca şi Mircea Toader, însă preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, declara că proiectul nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării unei legi organice.

În consecinţă, dezbaterea pe articole va fi reluată în sesiunea viitoare, spunea ea. Peste numai un sfert de oră, Roberta Anastase s-a răzgândit: proiectul de lege este considerat respins, explicaţia fiind aceea că este vorba de un proiect de lege, şi nu de o ordonanţă de urgenţă, care se rediscută dacă este iniţial respinsă. După votul din plen, PDL nu mai poate promova proiectul privind concedierea poliţiştilor (decât în varianta în care îl depune din nou în Parlament) deoarece Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

"La minorităţi a fost o problemă. Unii au spus că nu au înţeles, alţii nu au votat, alţii au votat. Trebuiau să aibă un punct de vedere unitar dacă..."
Mircea Toader
liderul deputaţilor PDL

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite