Cele mai caraghioase scrisori primite la redacţie în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi un dolar am primit într-un plic!
Chiar şi un dolar am primit într-un plic!

În 2011, am primit la adresa redacţiei o mulţime de scrisori! Am primit şi texte scrise cu îndemânare, însă şi scrisori mai zglobii . Dacă pe tot parcursul anului 2011 vi le-am prezentat pe cele mai consistente dintre ele, am păstrat pentru această zi şi scrisorile de altă natură - mai comice, dar la fel de importante!

Pe tot parcursul anului 2011, ziarul „Adevărul", a păstrat, în fiecare număr, o pagină alcătuită exclusiv din contribuţiile cititorilor, indiferent dacă acestea au sosit la poşta redacţiei, prin e-mail ori au fost preluate de pe site-ul www.adevarul.ro. Rubrici precum „Editorialul cititorului" ori „Comentarii de pe www" nu au dus lipsă niciodată de material şi a fost extrem de greu pentru redactorii noştri să facă faţă fluxului de texte din partea cititiorilor - observatori neobosiţi ai moravurilor societăţii româneşti.

Priviţi în ziarele mai vechi pe care încă le ţineţi în casă şi citiţi numai câteva fragmente din aceste rubrici! Veţi găsi acolo adevărate radiografii ale viciilor românilor şi o mulţime de explicaţii pertinente, portrete ale unor oameni publici sau cronici profesioniste ale evenimentelor, redactate cu un condei pentru care ar fi invidioşi mulţi dintre angajaţii ziarului.

Vă gândeaţi, probabil, că oamenii nu mai trimit scrisori în plic, că pe stilouri s-a aşternut praful şi că e-mailul şi reţelele de socializare sunt suficiente. Miile de scrisori pe care le-am primit în 2011 pot oricând să contrazică această tendinţă. Încă mai au timp oamenii să-şi aştearnă gândurile pe hârtii, iar poştaşul vine zilnic la sediul nostru - şi nu sună niciodată de două ori!

Dacă cei mai mulţi cititori ne trimit opinii pertinente, ne cer ajutorul pentru a rezolva probleme punctuale ori ne atrag atenţia asupra neregulilor cu care se confruntă în diverse instituţii, bilanţul plicurilor venite la redacţie nu poate ascunde nici celelalte scrisori, mai nostime, prin naturaleţea expunerii ori sinceritatea debordantă. Am primit, desigur, şi o mulţime de texte care fac rabat de la logică ori de la sens. Chiar şi un dolar am primit într-un plic!

Ni s-au scris cititorii poezii - şi ce poezii! -, au fost ridicate şi întrebări mai puţin obişnuite, am fost ţinuţi conectaţi la paginile din jurnalele lor, am primit şi câteva sugestii de lozinci „pentru eventuale ieşiri în stradă" şi chiar poveştile de viaţă ale cititorilor.

Cea mai însemnată este, poate, povestea unui bărbat din Baia Mare care, după ce a aflat că iubita îl înşală, s-a îmbolnăvit, subit, de cancer. Ne-a scris din închisoare - unde îşi ispăşea o pedeapsă pentru furtul a trei telefoane mobile - deşi ne povestea cum, alături de fosta sa soţie, a cheltuit sute de mii de euro! „Chiar din penitenciar am continuat să-i trimit bani", ne povestea bărbatul despre fata care ar fi fost poreclită „Columbeanca de la Baia Mare". Se mândrea şi cu cele două milioane de dolari care ar fi fost jucate la ruletă şi cu luxul de care se obişnuise alături de iubita sa. Este, poate, necesar să reiterăm aceast mic amănunt: în prezent, bărbatul este privat de libertate, fiind condamnat pentru furtul a trei telefoane mobile! Povesea bărbatului este cel mai bine spusă de lirismul adevărat din poeziile pe care acesta i le trimitea iubitei lui. Vă prezentăm doar câteva versuri:

O poveste adevărată
Am iubit!... Şi robit am fost, dându-mi inima pentru Diana!
I-am aşternut drum cu flori, oferindu-i fericirea şi dragostea,
Am pus suflet şi am ţinut-o pe ambele palme cu fineţe
Exact ca un diamant, să nu se spargă şi m-am ales cu regrete. [...]

I-am dat totul pe tavă, în cei trei ani de zile.
Bani şi nu puţini. Aur, haine şi parfumuri scumpe!
I-am oferit luxul care oricare femeie şi-ar dori.
Am dus-o în toată Europa ce vezi numai în visuri! [...]

I-am dat cadou, de ziua ei, un VW Passat de 30 mii de euro,
I-am făcut un Magazin şi patroană am făcut-o!
I-am făcut nenumărate surprize, cum nici nu visa,
I-am plătit toate şcolile, facultatea, iar ea mă înşela! [...]

Trei ani din viaţa mea mi-a trebuit să-mi dau seama
Că tot ce a însemnat pentru ea era doar banii şi fala!
Iar când pe mine acum m-a închis total nevinovat,
A sărbătorit, a dansat pe mese, de mine a uitat! [...]

În văzut tuturora se săruta şi se îmbrăţişa cu alţii
La vizite când venea, îmi plângea şi îmi făcea afirmaţii
Se prefăcea, juca teatru, mai ceva ca o actriţă din filme.
Eu o credeam, o iubeam şi îi dăruiam tot ce aveam din mine. [...]

Până şi viaţa eu am vrut să mi-o iau de atâta iubire
Văzând că era rece şi aflând că mă înşală pe mine!
Atâta suferinţă mi-ai putut aduce în suflet, Diana,
Încât m-ai îmbolnăvit, hepatita C şi cancer având acuma.

Vă prezentăm în continuare, fără comentarii de prisos, o selecţie făcută din textele venite la adresa redacţiei, păstrând ortografia neschimbată pentru a nu altera stilul deosebil al scriiturii.

1. „...am fost păcălit de doi falşi patroni că mă angajează ca zugrav-vopsitor (atunci eram în şomaj). M-am dus cu ei în centrul Sibiului, am intrat întro cameră unde m-au drogat mişeleşte după aceea mau infectat, mi-au mi-a dat o infecţie, sub creierul mic, şi mi-a spus (citez) „Mă dute acasa. Ţieam băgat un cip în cap eşti condamnat la moarte". De atunci mi-a apărut un sunet în ureche - voci cu undele lor electromagnetice mă înţapă creierii - organele - tot corpul. Şi în prezent sunt torturat psihic şi fizic. Îmi sună urechea, în vorbeşte, transmite!

2. Sunt un bunic fericit cu 5 nepoţi între 2 - 12 ani şi vă rog frumos să stabiliţi dacă suflatul nasului cu batista este sănătos întrucât când mă văd cu ei îi întreb dacă au batistă şi îi determin să-şi sufle nasul. Solicit acest lucru întrucât în ultimul timă am auzit că altfel stau lucrurile.

3. Am 30 de ani şi aş vrea să distrug în primul rând mitul „Soacră-soacră poamă acră" şi să-i pot mulţumi într-o mică măsură soacrei mele pentru tot ceea ce a făcut pentru mine.

„Sărut mâna ta cea bună
Mama mea cu chip de zână
Lângă pieptul tău să stau
Eu recunoştinţa mea să ţi-o dau"

4. Grupuri de tineri revoluţionari cutreierau străzile Capitalei şi ale altor centre importante din ţară, scandând „Ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e". După două decenii, unii se aşteptau să-i vadă evocând acele momente, dar au rămas cu aşteptarea. Pentru eventuale ieşiri în stradă, acum ar fi avut destule de spus:

Ole, ole, industrie nu mai e,
Ole, ole, agricultură nu mai e,
Ole, ole, locuri de muncă nu mai e,
Ole, ole, nici salrii nu mai e,
Ole, ole, ole, olabă, în ţară e debandadă,
Ole, ole, ole, olită, ţara e jefuită,
Ole, ole, oleanuri, avem multe festivaluri,
Ole, ole, olară, avem şi tâlhari în ţară,
Ole, ole, olanii, ţara ne-o conduc duşmanii,
Ole, ole, olică, ei ne vor ţara mai mică.

5. Pentru Doamna X
Dorul nu mă lasă
Amintirile mă apasă
Nu mai stau acasă

Marea te înebuneşte,

Pădurea te vrăjeşte,
Muntele te iubeşte.

Mă bucur pentru tine

Că eşti bine
Că eşti sănătoasă
Şi frumoasă!

Am scris trei cărţi,

Inspirate de tine,
Cu hărţi.
Când mai vii la mine?


P.S. Vă rog pe dvs., dacă consideraţi că este mai bine, să înlocuiţi muntele cu Soarele.

6. Subsemnatul Gheorghe Ciuta cu domiciliul în Bucureşti, cu ocazia Crăciunului şi Anului Nou cum se obişnuieşte, fac următoarea urare pe care dacă o găsiţi interesantă puteţi să o publicaţi sub semnătura mea, sau dacă nu, să luaţi notă de conţinutul ei.
"Fira-ţi ai dracu de capitalişti împuţiţi, hoţi şi excroci. În puii mei cu democraţia şi capitalismul împuţit. A-ţi creat numai neplăceri şi nenorociri fira-ţi ai dracu de nenorociţi. Alege-sar praful şi numele să vă dispară nenorociţilor. N-aţi mai apuca Crăciunul următor. Lada de gunoi ai istoriei are capacul deschis. Intraţi în ea şi trageţi capacul neisprăviţilor."

7. Aho Aho de anu nou
Băsescu-i ca Antonescu
Trăm vai de noi

Lumea âi blamează
Cît de prost de guvernează
Ne-a sărăcit de tot
Pupai-ar cîinii în bot
Cu nea Nicu era mai bine
Chiar de aveam raţie de pîine
Voi cu capitaliştii voştri
Aţi născut numa monştri
Am intrat cu stîngu-n Europa
Nici de ne decîntă Popa
Tu Băsescu şi tu Boc
Vă comportaţi ca şi un porc
Atît valoraţi şi sînteţi
deshidrataţi Dar vă comportaţi
cu el cel mai patriot mişel

Grohăiţi în parlament
Nu vă temeţi de occident.
Să vă fie de cap
Vă mulţumesc Anticipat


8. Jurnalul meu (1)
Vanghelie, frate cu U.S.A....
O zi ploioasă de ianuarie. vântul şuieră cu stropi de ploaie şi apă de mare. Apa sărată ruoade tabla maşinilor boiereşti. (inting de zor cu mămăligă-n televizor).
Boierii au apărut k şi ciupercilă dupe ploaie. Omorându-l pe Ceauşescu, comuniştii au dat startul apariţiei acelor mulţi îmbogăţiţi de peste noapte. Sunt mult mai avuţi decât ceauşescu şi mult mai răi. şi proşti.
Boieri, argaţi, slugi, iobagi, ioscoţi, ţărani, sărăntoci, aurolaci, curve, proxeneţi, taximetrişti ...asta-i lumea! E normal. Aşa-i şi-n America...

Jurnalul meu (2)
Scopul scuză mijloacele...
După cum bine ştiţi, conducerea ţării ade abia aşteaptă să scape de pensionari. Sunt mulţi, răi, plictisitori şi peste tot. Concurează cu maidanezii!
Unii au fost scoşi la vînzare deja, (vi sau morţi) Pe etichetă scrie: - cine nare un pensionar, să-l cumpere pe ăsta! Preţ avantajos, negociabil, plata ... eventual în rate. Primim şi bonuri de masă!...
Cine-i devină pr. "apariţia" acestei abundenţe de moşi şi babe? Medicina modernă, bine-nţeles! Acei mici dumnezei în halate albe şi cu cruci roşii împopotonaţi, acei mişei inteligenţi, ei sunt de vină.
Noroc de noi cu Boc că şi-a dat seama la timp de dezechilibrul creat! Fără el ne mâncau pensionarii cu minte-n ceaţă şi ochi tulburi...

Jurnalul meu (3)
Sfaturi practice de bun simpţ...
a) Cumpăraţi-vă numai cauciucuri de iarnă! Sunt bune şi vara... (până la viteza de 120 km/h)
b) Folosiţi acelaşi tip de cauciucuri pe toate patru (4) roţile, altfel, riscaţi o piruetă frumoasă la frânare! (E valabil şi pentru remorci)
c) În zonele de munce folosiţi cauciucurile de iarnă cu 6 cuie. Pe timp de vară-i puteţi scoate cu şurubelniţa! Nu durează mai mult de 30 min. Pro Gumă! Cuiele şi ABS-ul pot opri, la frânare, o maşină, pe gheaţă şi pe pantă de 15 grade!
d) Dacă sunteţi săraci, staţi dracului acasă!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite