Cea mai sinistră afacere a Europei. Burke şi Hare, ucigaşii care vindeau cadavre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Burke şi William Hare, vânzători de cadavre
William Burke şi William Hare, vânzători de cadavre

Europa anilor 1800 a fost marcată de invenţii şi descoperiri uluitoare, dar şi de cruzime, foamete, sărăcie şi orori fără seamăn. Una dintre cele mai lugubre afaceri ale secolului al XIX-lea poartă semnătura a doi irlandezi fără scrupule: Burke şi Hare.

La acea vreme, în Marea Britanie exista aşa-zisa lege a crimei, care stipula că medicii puteau folosi la disecţie doar cadavrele criminalilor executaţi. Numai că, asemenea cadavre erau mult prea puţine pentru nevoile acelor ani. Era o perioadă în care se făceau constant descoperiri în medicină, iar doctorii aveau nevoie de organe şi trupuri decedate pentru studiu. Aşa a apărut o piaţă neagră a cadavrelor.

Unul dintre cele mai reputate centre de medicină era în Edinburgh, Scoţia, care atrăgea tot mai mulţi studenţi şi cercetători, crescând, implicit, şi cererea de "materiale" de anatomie. Identificând o oportunitate de a face bani, William Burke şi William Hare, doi "antreprenori" care locuiau în capitala Scoţiei, au decis să răspundă acestei nevoi.

Citeşte aici povestea celor doi criminali, cum acţionau ei şi cum au fost prinşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite