Ce procente din salarii se plătesc pentru concedii medicale și pentru ce perioade se acordă
0Persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate pot fi asigurate și pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Sunt asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate persoanele care realizează venituri din desfășurarea unei activități în baza unui contract individual de muncă și alte venituri asimilate salariilor, se arată în Ghidul asiguratului 2025.
Potrivit acestuia, se pot asigura opțional pentru concedii și indemnizații la nivelul înscris în declarația fiscală depusă în vederea plății CASS, persoanele care nu obțin venituri de natura celor menționate anterior, pe baza contractului de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate care se încheie cu casa de asigurări de sănătate în evidența căreia sunt înregistrate ca persoane asigurate de sănătate.
Dreptul la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul persoanele asigurate ce realizează venituri din desfășurarea unei activități în baza unui contract individual de muncă, este condiționat de plata contribuției asiguratorii pentru muncă, destinată suportării acestor indemnizații, reglementată prin Codul fiscal.
Pentru persoanele care se asigură opțional, dreptul la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate este condiționat de plata unei contribuții de 1% care se aplică venitului înscris în declarația depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Pentru persoanele angajate, indemnizațiile aferente concediilor medicale se plătesc de angajator, la data când se plătește salariul, urmând ca angajatorul să recupereze ulterior, de la casa de asigurări de sănătate, contravaloarea indemnizațiilor plătite angajaților proprii și care se suportă din FNUASS.
Pentru persoanele care se asigură opțional, prin încheierea unui contract de asigurare de sănătate, indemnizațiile de concediu medical sunt suportate integral din bugetul FNUASS. Stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și indemnizațiilor aferente este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Persoanele asigurate au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, în cazul urgențelor medicochirurgicale, al unor tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor, SIDA, în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în cazul carantinei. După cum se poate vedea în tabelul de mai jos procentul din salariu pe care persoana asigurată în poate primi variază între 75% și 100%.

