Ce efecte ar putea avea în România interzicerea TikTok din SUA. Psiholog: „Este momentul pentru o reacție de mare eficiență”
0Interzicerea TikTok în SUA ar putea fi un bun prilej pentru a analiza efectele folosirii celei mai populare platforme în rândul adolescenților, tinerilor, dar și a vârstnicilor în România. Îmbunătățirea sănătății mintale ar fi doar unul dintre efectele benefice ale eliminării platformei.
Aplicația TikTok ar putea fi eliminată, de duminică, 19 ianuarie 2025, din magazinele de aplicaţii pentru smartphone-uri pe teritoriul SUA, iar compania Oracle, care este furnizorul de servicii cloud al TikTok, nu va mai putea găzdui datele utilizatorilor în SUA, ca urmare a verdictului Curții Supreme. Aplicarea deciziei a fost lăsată de către administrația Biden (care a promulgat în aprilie 2024 o lege care obligă platforma să taie toate legăturile cu compania-mamă chineză ByteDance) la latitudinea noului președinte, Donald Trump, care va fi învestit în 20 ianuarie. Trump a postat, de altfel, un mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social legat de acest subiect, menționând că își va comunica în curând decizia. „Verdictul Curţii Supreme era aşteptat şi toată lumea trebuie să îl respecte. Decizia mea cu privire la TikTok va fi luată într-un viitor nu prea îndepărtat, dar am nevoie de timp pentru a examina situaţia", a scris Donald Trump.
TikTok a fost considerat că reprezintă o amenințare „gravă” la adresa securității naționale în SUA, însă aplicația a fost anterior interzisă și în alte țări. Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Australia au impus interdicții, în timp ce Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE au interzis TikTok pe dispozitivele personalului, din motive de securitatea cibernetică. În India TikTok este interzis din 2024, în Nepal din 2023, în Afganistan din 2022. La sfârșitul anului trecut, și Albania a decis suspendarea aplicației timp de 12 luni, după ce un adolescent a fost ucis la școală de un coleg din cauza postărilor pe platformă.
L-am întrebat pe psihologul Mihai Copăceanu, în cadrul unui scurt interviu, cum ar putea influența această măsură adoptată în SUA ceea ce se întâmplă în țara noastră și ce efecte ar avea în România o eventuală interdicție similară. Utilizatorii români nu vor fi influențați, ca urmare a deciziei din Statele Unite ale Americii, să-și schimbe obiceiurile, crede psihologul, în schimb intră în obligația autorităților să adopte măsuri pentru a se asigura că aplicația nu reprezintă niciun risc. Cât despre interzicerea folosirii TikTok, o măsură cu care, spune psihologul, ar fi de acord, unul dintre principalele efecte ar fi îmbunătățirea sănătății mintale.
Adevărul: Credeți că închiderea TikTok în SUA va influența în vreun fel alte state, în general, și România în special? Vor înțelege utilizatorii TikTok ceva din exemplele altor state? Dacă statul nu va interzice platforma pentru că e neputincios, utilizatorii ar putea renunța la TikTok văzând ce măsuri iau alte țări?
Mihai Copăceanu: Dacă se va ajunge la închiderea platformei în SUA este un semnal puternic pentru celelalte state cu privire la reglementările utilizării acesteia și mai ales cu privire la conținutul care este promovat și postat. TikTok este cea mai atractivă platformă de socializare utilizată astăzi de către adolescenții din întreaga lume și deci și din România, însă utilizarea ei crește foarte mult în rândul adulților cât și în rândul persoanelor vârstnice. Eu sunt uimit de numărul ridicat de persoane peste 60, 70 de ani care folosesc zilnic, care abuzează și se informează de pe TikTok.
Utilizatorii de rând nu vor fi deloc influențați de această decizie din SUA, nici de oricare altă decizie din orice stat. Am avut exemplul Albaniei. Utilizatorul are un obiectiv propriu și un interes personal. Rămâne îndeosebi obligația statului de a adopta toate măsurile necesare pentru a se asigura că platforma nu reprezintă niciun risc pentru securitatea utilizatorilor, pentru siguranța lor personală, pentru demnitatea și integritate personală și nici pentru sănătatea mintală. Rămâne desigur obligația inițiatorilor de legi, a noilor parlamentari, de a trata cu mai multă responsabilitate toate riscurile din social media și de a propune spre adoptare măsuri legislative și programe prin care să se obțină o utilizare sănătoasă și fără niciun fel de riscuri.
„Cel mai mare risc este puterea de convingere imediată și incredibilă a unor conținuturi”
Deși valul extremist a avut, cel mai probabil, mult mai multe surse de propagare, TikTok este unul dintre principalele canale. O eventuală interzicere a platformei TikTok în România credeți că ar da și mai multă apă la moară susținătorilor candidaților suveraniști, care ar putea invoca faptul că sunt victimele directe ale unei astfel de măsuri?
Pe termen scurt, poate fi o astfel de reacție, putem avea nemulțumiri și comentarii. TikTok a devenit fără îndoială canalul principal de manipulare, de dezinformare, influențare negativă, de propagare a unor știri false, a unor minciuni, a unor scenarii iluzorii, ireale, atât la nivel sistematic cât și la nivel individual. Oricine poate posta orice. Cel mai mare risc pe care îl constat în această perioadă este puterea de convingere imediată și incredibilă a unor conținuturi care rulează la nesfârșit pe TikTok. Cu alte cuvinte, dezinformarea, deși întotdeauna a funcționat cu mai mult impact și rapiditate decât informarea și educarea publicului (pentru că este mult mai atractivă și răspunde mai multor nevoi personale), astăzi suntem martorii unei influențe incredibile, iar încercările de contrabalansare a informațiilor negative sunt fără succes. Românul de rând, indiferent de vârstă, dă crezare imediat videoclipurilor de pe TikTok și nu este deloc interesat de o informare corectă, din surse sigure, el nu mai are capacitatea de a analiza critic, rațional și logic. Nu-și mai pune întrebări, nu mai pune la îndoială ceea ce vede. Aceste procese cognitive îi sunt anulate atunci când el este nu doar un utilizator obișnuit cât mai degrabă o victimă de dezinformării.
Pe măsură ce va crește influența TikTok-ului, noi vom avea o societate mult mai dezinformată, mult mai ușor manipulabilă, cu o profundă neîncredere în instituțiile statului și mai ales în liderii de opinie onești, morali și fără niciun interes meschin.
Cred că pe fondul actual, al acestei masive manipulări politice este momentul pentru o reacție de mare eficiență în ceea ce privește folosirea TikTok-ului în Romania. Altfel, peste câteva luni situația va fi și mai dezastroasă.
TikTok are și în România milioane de utilizatori, oameni pentru care a devenit printre puținele surse de informare. Care credeți că ar fi, din acest punct de vedere, impactul interzicerii platformei?
Dacă s-ar interzice platforma astăzi în România, am avea niscaiva comentarii și agitație printre utilizatori, mă îndoiesc că vor fi proteste, însă impactul va fi mult mai benefic în mai multe planuri. Ca psiholog sunt interesat și de influența dezinformării și fake-news-urilor, dar mai ales de sănătatea mintală a persoanelor pe care le întâlnesc. Cu siguranță, sănătatea mintală a utilizatorilor se va îmbunătăți, pe scurt, vom avea mult mai puține persoane cu anxietate și depresie în Romania. Ca psiholog sunt de acord cu interzicerea aplicației și aș semna o astfel de petiție și aș putea aduce argumente pentru motivația legislativă.
Albania, o țară mult mai mică decât țara noastră, asemănătoare Moldovei, a interzis recent timp de un an aplicația TikTok după ce un adolescent a fost ucis la școală de un coleg din cauza postărilor sale pe TikTok. Autoritățile lor au demonstrat în acest fel că sănătatea mintală a cetățenilor, starea lor de bine și viața lor este mult mai importantă decât o platformă de socializare.
Decizia de a interzice o platformă de exprimare a opiniilor, până la urmă, este de natură să afecteze libertatea de exprimare?
Nu este afectată libertatea de exprimare deoarece aceiași utilizatori au la îndemână alte platforme de socializare și alte căi de exprimare și de comunicare.