Cât de mult respectă fermierii români normele UE cu privire la sacrificarea mieilor
0Pe măsură ce România se pregătește de sărbătorile pascale, în mai multe comunități rurale și urbane din țară s-au deschis piețele cu miei vii. Autoritățile atrag atenția asupra regulilor stricte impuse de legislația europeană privind sacrificarea animalelor.

Deși numărul abatoarelor a scăzut în ultimii ani, zeci de unități autorizate funcționează în continuare pe teritoriul României. Fermierii și comercianții trebuie să respecte reguli clare, iar sacrificarea se poate face doar în condiții controlate, precizează Euronews.
„Există riscul ca ceea ce cumpără oamenii să nu fie miel, ci un alt tip de carne. Mai grav, carnea cumpărată fără certificat sanitar poate provoca afecțiuni grave”, avertizează Florin Capățână, director general al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Specialiștii recomandă consumatorilor să achiziționeze doar de la vânzători autorizați, care pot oferi garanții veterinare privind starea de sănătate a animalelor.
Miei și iezi tăiați cu respectarea normelor, la Craiova
La Craiova, autoritățile au deschis un punct special de sacrificare pentru miei și iezi, chiar în incinta pieței centrale. Cumpărătorii își pot alege animalul, iar sacrificarea este făcută de măcelari autorizați, în prezența unui medic veterinar.
„Avem echipamente conforme, inclusiv pistol de asomare și stație de sterilizare a cuțitelor. După sacrificare, carnea este verificată de medicul veterinar și ștampilată”, explică Adrian Dinu, reprezentant al Pieței Centrale din Craiova.
Prețurile competitive reprezintă un alt motiv pentru care mulți români aleg piețele locale în locul magazinelor.
„Un kilogram de carne costă între 20 și 23 de lei, adică aproximativ 4 - 4,60 euro, în timp ce în supermarketuri prețul este aproape dublu sau chiar mai mult”, spune un cumpărător.
Reguli stricte impuse de UE
De la aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, sacrificarea animalelor este reglementată riguros. Legislația prevede că animalele trebuie asomate înainte de sacrificare, indiferent de specie.
„Uniunea Europeană are reguli clare și stricte privind bunăstarea animalelor. Nimeni nu are voie să sacrifice un animal fără asomare”, subliniază Gabriel Păun, președintele organizației Animals International.
Totodată, un alt regulament prevede că un medic veterinar trebuie să fie prezent înainte de sacrificare, pentru a evalua starea de sănătate a animalului.
Autoritățile reamintesc că achiziția de miei direct din gospodării, fără certificat veterinar, poate duce la apariția bolilor parazitare. Anul trecut, România a înregistrat 67 de focare de pestă a oilor și caprelor, în urma cărora peste 280.000 de animale au murit.