Candidații fără loc la rezidențiat, calificați drept medici de familie
0Ministerul Sănătății propune ca acei candidați care au concurat la examenul de rezidențiat sesiunea extraordinară de anul acesta, dar care nu au prins loc, să fie școliți pentru de deveni medici de familie.
Propunerea vine în urma a trei runde de negocieri purtate cu candidații fără loc care au protestat zgomotos în fața Ministerului Sănătății cerând locuri și pentru ei.
”Având în vedere deficitul de medici de familie înregistrat în anumite regiuni ale țării, precum şi faptul că un procent semnificativ dintre medicii de familie vor ieși la pensie în următorii 7 ani, Ministerul Sănătății consideră ca este posibilă acestă soluție în beneficiul tinerilor medici, în beneficiul sistemului sanitar şi implicit al pacienților. În cursul săptămânii viitoare vor fi realizate aranjamentele administrative care să facă posibilă repartiția locurilor comunicate de universități și facultăți pentru candidaţii care au obținut cel puțin punctajul minim de promovare”, se argumentează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
”Am o poziție neutră”
Ministerul Sănătății a solicitat universităților şi facultăților de medicină evaluarea posibilității suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de familie.
Potrivit dr. Marius Zaharia, medic rezident în neurochirurgie, fostul președinte al Societății multidisciplinare a medicilor rezidenți, a rămas prudent față de propunerea făcută de Ministerul Sănătății. „Ca medic rezident am o poziție neutră. Sunt și părți pozitive și părți negative în această propunere a ministerului. Dar, dacă ministerul găsește o soluție care să integreze forța de muncă atât de disponibilă – așa cum s-au exprimat cei în cauză -, în mediile unde chiar este nevoie, până la urmă este un lucru bun”, a spus medicul rezident.
Reamintim că, în urma sesiunii extraordinare de rezidențiat, organizate pe 14 mai la București, 208 medici au obținut punctajul minim de promovare, dar nu au prins niciunul dintre cele 628 de locuri scoase la concurs, rămase neocupate în urma sesiunii din noiembrie 2022. La concurs s-au înscris 962 de candidați. În urma concursului, 863 de candidați au obținut peste punctajul minim care face posibilă admiterea, respectiv, 60% din nota cea mai mare obținută în această sesiune, adică punctaje între 484 și 807. Potrivit art. 24 din metodologia de concurs: “candidații care se clasează în afara numărului de locuri/posturi publicate la concurs sunt declarați respinși”, punctajul minim de 60% fiind necesar, dar nu suficient pentru ocuparea unui loc sau post. Ultimul candidat care a ales un loc dintre cele 628 a avut punctajul de 529. În ultimii 7 ani, punctajele minime cu care s-au ocupat locuri la sesiunile din toamnă a concursului de rezidențiat au fost situate în intervalul 559-567, respectiv, 565, în sesiunea din noiembrie 2022.
În urma repartiției și a ocupării tuturor locurilor și posturilor scoase la concurs, 208 candidați au fost declarați respinși, conform regulamentului de concurs. Aceștia au obținut punctaje între 484 și 528, fiind situați mult sub media punctajelor minime cu care s-au ocupat locuri și posturi la sesiunile ordinare ale concursului din toți anii precedenți, potrivit datelor MS.