Bursele oferite de Guvernul României au atras un număr record de candidaturi, din peste 150 de țări
0Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă încheierea perioadei de depunere a candidaturilor pentru programul de burse oferite de Guvernul României cetăţenilor din afara spaţiului Uniunii Europene şi care nu sunt etnici români.

Bursele sunt oferite în baza Hotărârii Guvernului României nr. 288/1993 privind școlarizarea în România a cetățenilor din alte țări.
Un număr record de 86.204 candidaturi, din peste 150 de țări, au răspuns apelului lansat de MAE. Numărul marchează o creștere față de anii academici precedenți, când dosarele de candidatură primite au fost în număr de 959 pentru anul universitar 2020-2021, 4.593 (pentru 2021-2022), 44.733 (pentru 2022-2023), 50.858 (pentru 2023-2024) și 81.914 (pentru 2024-2025).
MAE transmite că în perioada următoare va avea loc procesul de selecție, iar rezultatele finale vor fi anunțate în jurul datei de 30 iunie. Candidații selectați vor beneficia de sprijin financiar pe durata studiilor, având posibilitatea de a urma programe de licență, masterat sau doctorat în centre universitare de prestigiu din România și se vor pregăti într-o gamă largă de domenii.
În scopul promovării limbii și culturii române, pentru candidații care nu cunosc limba română, se acordă un an pregătitor pentru studiul limbii române, anterior studiilor universitare propriu-zise. Excepție o fac bursierii doctoranzi care au optat pentru forma de învățământ într-o limbă străină fixată de școala doctorală.
„România a devenit o destinație tot mai atractivă pe harta educațională globală, datorită nu doar calității învățământului superior, ci și oportunităților de dezvoltare personală și profesională pe care le oferă. Educația românească, cu un sistem academic diversificat, este în continuă aliniere cu standardele internaționale, creând un mediu propice pentru inovare și cercetare științifică”, a declarat Janina Sitaru, secretar de stat pentru relații interinstituționale și cooperare pentru dezvoltare.
Programul anual de burse oferite de guvernul României, prin MAE, se adresează cetățenilor care provin din statele din afara spațiului Uniunii Europene. Programul se derulează în colaborare cu Ministerul Educației și cu sprijinul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educației, care a dezvoltat și care gestionează platforma informatică StudyinRomania.