Bijutierii se revoltă după controalele lui Piedone. „Metalul în bijuterii e o necesitate tehnică, nu o înșelătorie”
0Aurel Mânzățeanu, fondatorul Coriolan Aur-Smarald SRL, respinge acuzațiile stârnite de controalele ANPC conduse de Cristian Popescu Piedone împotriva magazinelor de bijuterii.

După ce verificările Protecției Consumatorilor au scos la lumină faptul că sunt utilizate metale comune în bijuteriile comercializate la prețul aurului pur din mai multe magazine de specialitate din Iași, bijutierul Aurel Mânzățeanu susține că această practică este o necesitate tehnică, reglementată legal.
Totul a pornit de la descinderile din 14 și 15 martie 2025, când președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, a coordonat o serie de controale în magazinele de bijuterii din Iași, Suceava, Piatra Neamț și Bacău. În timpul acestor verificări, s-a constatat că unele bijuterii comercializate ca fiind din aur conțineau, de fapt, metal comun în interior, fiind vândute la prețul aurului pur.
Cu această ocazie, Piedone a utilizat un magnet și a tăiat o brățară, dezvăluind prezența unui miez de oțel. El a declarat:
„Ei vând oțel la preț de aur”. ANPC a aplicat amenzi și a confiscat bijuterii în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, iar Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a deschis dosare penale pentru înșelăciune și contrafacere.
Ulterior, Colegiul Operatorilor cu Metale Prețioase și Pietre Prețioase (COMPPP) a solicitat clarificări din partea președintelui ANPC.
Aurel Mânzățeanu, fondatorul Coriolan Aur-Smarald SRL și unul dintre cei mai experimentați bijutieri din Iași, susține că utilizarea anumitor componente din metal comun în bijuterii este nu doar legală, ci și necesară din punct de vedere tehnic.
„O brățară, de exemplu, poate conține arcuri metalice pentru a funcționa corect. Unii producători le fac mai solide. Tu, ca bijutier, nu poți ști ce arcuri a folosit producătorul acolo. În ce mă privește, am extras câteva de la mai multe bijuterii și am aproximat că la cele aduse din Turcia aceste componente cântăresc în jur de 0,4 grame, iar la cele aduse din Italia în jur de 0,2 grame”, spune Aurel Mânzățeanu, pentru ziaruldeiasi.ro.
Specialiștii în domeniu afirmă că utilizarea metalelor comune în bijuterii este o necesitate tehnică și nu un mod de a înșela clienții.
„Prin mâna mea au trecut, de la înființarea companiei, în 1993, sute de kilograme de bijuterii din metale prețioase, cred că peste o tonă, chiar. Poate că se mai făceau trucuri din acestea prin anii ’90, dar acum nu mai există așa ceva”, spune convins co-fondatorul Coriolan Aur-Smarald.