Atenţie! Gerul pune stăpânire pe toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis Cod galben de ger, valabil începând de joi în 36 de judeţe din ţară. Temperaturile vor ajunge şi la – 28 de grade Celsius, atrag atenţia specialiştii.

Codul galben de ger care trebuia să expire joi a fost prelungit până luni. Mai mult, dacă miercuri se aflau sub avertizare de frig 19 judeţe şi Capitala, începând de joi sunt 36 de judeţe. 

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) atrag atenţia că mercurul din termometre va coborî, izolat, la sub -28 de grade Celsius pe timp de noapte.

Potrivit avertizării meteo, temperaturile minime se vor situa frecvent între - 20 şi - 15 grade Celsius, în timp ce maximele termice vor fi preponderent negative, anunţă ANM, care arată că doar cinci judeţe nu se află sub avertizare în următoarea perioadă. Este vorba despre Caraş-Severin, Timiş, Satu Mare, Arad şi Bihor.


 
Cea mai scăzută temperatură din ţară, la Întorsura Buzăului

Temperaturile foarte scăzute deja s-au făcut resimţite în aceste zile. De altfel, cea mai scăzută temperatură din această iarnă s-a înregistrat, miercuri dimineaţă, în Întorsura Buzăului, în judeţul Covasna. Concret, aici au fost - 29,5 grade Celsius, potrivit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, care a arătat că ger a fost în toată Transilvania.

Specialiştii atrag atenţia că gerul va fi cumplit nu doar în Transilvania ci şi în Muntenia şi Oltenia. Mai exact, în aceste zile, vântul va sufla cu viteze ce vor depăşi 50 de kilometri pe oră. Însă, spun meteorologii, sunt slabe şanse ca în aceste zile să ningă. Totodată, se va forma şi ceaţă, un fenomen care deja şi-a făcut simţită prezenţa în mai multe zone din ţară.

În plus, specialiştii atrag atenţia că, la fel ca în zilele precedente, temperatura de afară va fi resimţită de către corpul uman şi mai scăzută, din cauza vântului.

„Datele arată o încălzire uşoară începând cu data de 26 ianuarie, dar asta înseamnă că este tot o perioadă relativ rece. Sunt temperaturi specifice lunii ianuarie, adică sunt scăzute, cu ger în zonele depresionare. Am putea ajunge la temperaturi pozitive, între 1 şi 3 grade Celsius pe timp de zi, dar nu ne aşteptăm la o încălzire semnificativă, cum a fost cea de săptămâna trecută”, a arătat meteorologul de serviciu.

1.200 de solicitări pe zi la Ambulanţa Bucureşti

În această perioadă, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a avut foarte multe solicitări, păstrându-se constant numărul de 1.200 de apeluri într-un interval de 24 de ore. De regulă, jumătate dintre acestea sunt urgenţe Cod roşu şi galben, spune doctorul Alis Grasu, managerul SABIF.

„1.243 de oameni au avut nevoie de ambulanţă în Bucureşti şi Ilfov; dintre aceştia — 638 au reprezentat urgenţe de cod roşu şi cod galben; dintre urgenţe — 104 în loc public”, a spus doctorul, adăugând că în 56 de cazuri au fost suspiciuni de fracturi, luxaţii, entorse, iar 33 de oameni ai străzii au fost transportaţi la adăposturile primăriilor.

Iarna din 1954, cea mai grea

România s-a confruntat cu ierni mai aspre, cu ger şi zăpadă viscolită, dar a avut parte şi de unele mai blânde. Dintre toate episoadele de viscol ce au afectat România, iarna din februarie 1954 a fost cea mai grea, arată Agerpres. Potrivit sursei citate, iernile din anii 1954, 1969, 1985-1986 şi 1995 s-au numărat printre cele mai geroase.

cod galben de ger
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite