Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor: „Bolnavii sunt omorâţi cu zile la Spitalul Pantelimon” AUDIO
0Acuzaţii grave aduse Spitalului Pantelimon din Capitală de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, care a demarat un control propriu în unitatea sanitară încă de pe 28 mai. Ancheta pacienţilor s-a desfăşurat în aceste zile în paralel cu cea a Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.
Şi, chiar dacă nu pot lua măsuri directe împotriva conducerii spitalulului, reprezentanţii pacienţilor spun că vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la tratamentul discriminatoriu de care au beneficiat bolnavii de pe secţia de Terapie Intensivă. Totodată, ANPP va depune plângere penală la Parchet, după cum a declarat Vasile Barbu, preşedintele organizaţiei, pentru „Adevărul”.
Pacienţi spălaţi cu acelaşi burete, sonde de respiraţie traheală refolosite şi împărţirea secţiei de terapie intensivă pe saloane sunt doar câteva dintre neregulile depistate de organizaţie. În plus, aparţinătorii nu pot obţine informaţii referitoare la pacienţii internaţi pe secţie, mai completează Barbu.
„Se spală furtunele de la aparatele de respiraţie chiar în secţie, într-o încăpere care nu este izolată. Apoi, am aflat că iau tubul de respiraţie de la un pacient infectat, îi fac o predezinfectare şi îl montează unui alt pacient. În mod normal, aceste tuburi sunt de unică folosinţă, dar în Spitalul Pantelimon sunt reutilizate”, a declarat Vasile Barbu.
De altfel, o nouă înregistrare cu medicul Laura Constantinescu, fosta şefă ATI, a fost dată publicităţii de Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor. În ea, medicul spune că nu trebuie făcută risipă de sonde traheale, cu toate că acestea sunt de unică folosinţă. Prin urmare, le cere medicilor de pe secţie să refolosească materialele sanitare.
Reprezentantul ANPP mai spune că în cele aproape două săptămâni de control, în care zilnic au fost membri ai asociaţiei în spital, mortalitatea în unitatea sanitară a fost de 46% pe timpul săptămânii şi de 41% în weekend. ANPP va face public raportul de control după ce Ministerul va publica concluziile propriei anchete.
„Degeaba medicii de pe secţiile bune, cum e secţia de Chirurgie, făceau operaţii reuşite, pacienţii erau omorâţi pe secţia de terapie intensivă prin ineficienţă, prin dezorganizare, prin infectare, prin discriminare”, a conchis Barbu.