Asigurătorul va fi introdus ca parte în negocierea despăgubirilor pentru pacient în caz de malpraxis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea malpraxisului nu funcţionează corect, susţine Nicolăescu FOTO Adevărul
Legea malpraxisului nu funcţionează corect, susţine Nicolăescu FOTO Adevărul

Pentru prima dată, asigurătorul va fi introdus ca parte în negocierea dintre medic şi pacientul care se crede prejudiciat, în cazurile de malpraxis. Aşa a anunţat ieri ministrul Nicolăescu. Acesta a mai precizat că începând cu anul 2014, în programa şcolară vor fi introduse ore de educaţie sanitară.

„Legea de azi privind malpraxis-ul nu funcţionează corect şi atunci trebuie să o îmbunătăţim. Ce încercăm să facem aici? Când eu, pacient, sunt nemulţumit de un seviciu medical şi consider că m-a prejudiciat acel serviciu medical, pot să îmi cer drepturile: o despăgubire patrimonială, dacă mi-a produs o leziune şi mă costă sau cred eu că sunt îndreptăţit la aşa ceva, sau o despăgubire morală, sau amândouă, de la caz la caz”, a declarat Eugen Nicolăescu, citat de Mediafax.

Nicolăescu a arătat că pacientul nu va plăti expertul care se va pronunţa asupra eventualei erori medicale, plăţile în acest caz fiind suportate de asigurator.

„Noi încercăm următoarele variante: să-i oferim pacientului posibilitatea să se înţeleagă cu doctorul utilizând serviciile pe care le pune la dispoziţie asiguratorul, în sensul în care asiguratorul plăteşte un expert dacă e nevoie să spună - e sau nu e malpraxis sau în ce măsură s-a produs un prejudicu acelui pacient. Deci nu-l costă pe pacient, deci îi oferim această posibilitate”, a spus Nicolăescu.

Asigurătorul, obligat să plătească despăgubirea

Ministrul Sănătăţii a precizat că asiguratorul va fi obligat să plătească despăgubirea, iar termenul pentru negocierea amiabilă pacient-medic va fi de şase luni.

„Îi oferim pacientului o sumă de despăgubire pe care asiguratorul de data aceasta este obligat să o plătească. Şi, lucrul cel mai important - oferim un termen în care să aibă loc înţelegerea, negocierea amiabilă: şase luni maxim. După şase luni, dacă nu s-a întâmplat asta, pacientul poate să se ducă la instanţă şi instanţa, sigur, după ani de zile, cum ştim că durează procesele în România, îi va spune: «Ai dreptul, nu ai dreptul, îţi dau un leu, o sută de lei sau nu-ţi dau nimic», de la caz la caz. Acesta ar fi esenţa malpraxis-ului şi e prima oară când introducem asiguratorul parte în acest proces”, a spus Nicolăescu.

Ore de educaţie sanitară în programa şcolară

De asemenea, ministrul a explicat că din 2014 se vor introduce în programa şcolară ore de educaţie sanitară, în care elevii vor învăţa şi despre acordarea primului ajutor. În acest sens, au fost deja purtate discuţii cu Ministerul Educaţiei. 

„Noi acum primul ajutor îl dăm de regulă prin serviciile medicale, prin SMURD de regulă. Dar ne gândim deja să facem un proiect de educaţie şi să începem din şcoală. Am vorbit cu colegul meu, cu ministrul Educaţiei, şi - anul ăsta nu reuşim - dar de la anul să introducem în programa şcolară ore de educaţie sanitară, în care va intra şi primul ajutor”, a spus Nicolescu. El a arătat că se încearcă şi revizuirea medicinei şcolare, despre care a afirmat că astăzi „e la pământ” şi că „de fapt, nu mai există”, ca şi medicina comunitară.

„Sunt capitole din Legea Sănătăţii pe care le vom modifica în acest an şi sigur, pe măsură ce vom avea fonduri ca să facem şi achiziţii, o vom pune în aplicare. Creăm cadrul legal deocamdată şi sper că în doi-trei ani de zile, dacă Dumnezeu ne ajută, să avem bani mai mulţi şi eu sper să meargă economia României ca să avem bani mai mulţi, de acolo să putem să disponibilizăm. Dar poate să sensibilizăm autorităţile locale, să încerce şi ele să se implice, că nu costă mult, şi poate în anumite puncte importante din localităţi, acolo unde autorităţile locale ar trebui să ştie că se pot întâmpla accidente mai multe, că pot avea loc evenimente nefericite mai multe, să facă aşa ceva”, a spus Nicolăescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite