Angajatori de Top 2015. Tânăr fără experienţă, caut loc de muncă. Ce salarii cer tinerii şi cât sunt dispuse companiile să le ofere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de persoane trecuseră pragul târgului Angajatori de Top, care se derulează joi şi vineri în Capitală. Înarmaţi cu CV-uri, studenţi, proaspăt absolvenţi şi chiar persoane trecute de 40 de ani şi-au încercat norocul, în speranţa că vor reuşi să găsească un loc de muncă bine plătit la una din cele aproape 100 de companii care au pus la bătaie peste 4.000 de locuri de muncă.

De departe, cele mai mari şanse de angajare le au cei din domeniul IT şi Telecom, servicii şi finanţe-bănci. Acest ultim domeniu este vizat şi de Andreea Alistar, o tânără care tocmai a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti.

„Aş dori să găsesc un loc de muncă în domeniul bancar sau în asigurări şi să primesc un salariu pe măsură. Aş vrea un salariu de 1.500 de lei pentru început, asta pentru că am şi studii superioare. Nu am mai lucrat până acum, am făcut nişte promoţii, dar nici nu se compară”, a explicat tânăra.

Spune că de la un angajator caută, între altele, înţelegere. „Este important să fie dispus să investească în tine, mai ales dacă eşti la început de drum, să te ajute să înveţi”, a completat Andreea.

Nici Raluca, 25 de ani, nu a lucrat până acum. Este al doilea târg de joburi la care participă dar speră ca acum să aibă şanse mai mari în obţinerea unui loc de muncă. A terminat Comunicare şi Relaţii Publice la SNSPA. Oferta nu i se pare una foarte atractivă pentru absolvenţii de studii cu profil umanist.

„Nu ştiam în momentul în care m-am înscris la facultate că îmi va fi atât de greu să îmi găsesc un job. Aş vrea să lucrez în social media sau în marketing dar nu prea sunt posturi aici. Oricum, faţa de anul anterior, parcă sunt mai multe poziţii deschise pentru absolvenţii care nu au experienţă”, a spus Raluca.

Ce caută companiile şi ce salarii oferă

Nici ea nu vrea un salariu care să depăşească 1.500 de lei. De fapt, reprezentanta companiei Microsoft a explicat că tinerii care ajung la faza de interviu nu solicită, de regulă, o leafă mai mare decât sunt ei dispuşi să ofere.

„Oferta pe care le-o facem este una motivantă, în conformitate cu tendinţele din piaţă. Căutăm specialişti în domeniul tehnic, dar care să cunoască şi două limbi străine, de preferat la nivel avansat”, a precizat reprezentanta companiei.

120 de locuri de muncă, disponibile la Dacia Renault

Pe de altă parte, Irina Trifu, specialist în resurse umane la Dacia Renault, susţine că la târgul Angajatori de Top au venit cu peste 120 de posturi, jumătate din ele pentru ingineri debutanţi cu profil tehnic. Alte 60 de posturi sunt destinate celor care vor să lucreze pe servicii. Totodată, compania le pune la dispoziţie tinerilor şi 270 de locuri pentru practică, plătite.

„Specialiştii pe care îi căutăm trebuie să aibă experienţă, în cazul celorlalţi este necesar să aibă o bază tehnică. Cunoaşterea limbilor engleză sau franceză la nivel conversaţional este foarte importantă”, a explicat specialistul în resurse umane.

Potrivit acesteia, procesul de selecţie este constituit din mai multe etape. Însă la standul companiei de la Angajatori de Top, candidaţii care au un profil corespunzător pot participa la un scurt interviu pe loc.

„Facem interviuri şi aici. Săptămâna viitoare vom citi candidaturile şi îi vom chema la interviuri pe cei care corespund criteriilor noastre. Criteriul salariu este, evident, important. Nu neg că mi-aş dori ca acei candidaţi care vin la târgul de joburi să fie mai bine pregătiţi, să ştie exact pentru ce job vor să aplice în momentul în care discută cu noi. Astfel, vorbim de la egal la egal”, a completat Trifu.

Federal Mogul: „Gama de oameni pe care o căutăm este vastă”

Oameni cu experienţă dar şi tineri la început de carieră se caută la Federal Mogul, o companie intrată recent pe piaţa din România. „Gama de oameni pe care o căutăm este vastă - de la servicii la inginerie şi IT, plus programe plătite de internship. Dacă studenţii sunt potriviţi, rămân în companie. Întotdeauna găseşti oameni, nu ne aşteptăm să găsim idealul, dar dacă ajung la interviu, mizăm şi pe ce se întâmplă după”, a declarat Simona Scutaru, HR Country manager.

„Ne propunem să oferim acel minim de confort financiar încât angajatul să nu se gândească cu ce bani va trăi a doua zi. Sunt salarii motivante. Pe lângă partea de salarii, le acordăm un sistem de beneficii din care ei pot alege, în funcţie de preferinţe, pensie privată sau asigurare medicală”, a completat Scutaru.

Cei trecuţi de 40 de ani, în continuare discriminaţi

Nu doar tinerii s-au înghesuit să îşi depună CV-uri pe la angajatori. La fel ca şi în anii precedenţi, persoanele trecute de 40 sau chiar de 50 de ani au venit la târg, conştiente însă că nu îşi vor găsi cu uşurinţă un loc de muncă.

Mihaela Vârlan are 54 de ani şi are cinci colaborări. Lucrează de acasă dar şi-ar dori să aibă un serviciu. A lucrat în domeniul administrativ şi în resurse umane. „Am lăsat nişte CV-uri, dar ştiu că sunt şanse minime să mă sune. E o ofertă bogată pe IT şi finanţe. Oricum, noi, cei trecuţi de 50 de ani suntem discriminaţi pe piaţa muncii. Am venit fără mari aşteptări”, a explicat femeia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite