Amenzile de circulaţie încasate după 1 ianuarie 2019 intră ilegal în buzunarele statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii amendaţi de la începutul acestui an pentru diferite contravenţii la regimul circulaţie pot să nu îşi plătească amenzile, căci lipsesc prevederile legale necesare. Mai exact, deşi la începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege privind achitarea amenzilor contravenţionale până acum nu au fost redactate şi normele de aplicare. Astfel, banii intră ilegal în buzunarul statului, atrag atenţia specialiştii.

Este vorba despre legea 203 din 2018 care a fost adoptată în vara anului trecut pentru „eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale”, arată Digi24.

Este vorba despre legea care majorează la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, faţă de 48 de ore în trecut.

Specialiştii spun că legea conţine prevederi importante privind instituirea unui cont unic în care se fac plăţile către Trezorerie în contul amenzilor (faţă de plata la unităţi ale administraţiei locale). Legea nouă impune introducerea unui titlul de creanţă electronic care preia informaţiile din procesul verbal de contravenţie (PVC). Pe baza titlului poate fi urmărită la nivel naţional încasarea amenzilor de la contravenienţi. 

Pentru a fi aplicabilă însă legea are nevoie norme de aplicare. „Normele de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, până la 31 decembrie 2018”, spune legea 203 la articolul 23. 

Toate aceste informaţii lipsesc, fapt confirmat de avocaţi. Ei trec şi în revistă consecinţele. „Pot confirma că nu există norme de aplicare”, spune avocatul Adrian Cuculis pentru Digi 24. „Părerea mea este că nu aplicarea amenzilor în sine este ilegală, ci, din punctul meu de vedere, oamenii nu sunt obligaţi să plătească amenzile. De fapt încasarea amenzilor este nereglementată şi aceasta o face şi nelegală. Încasarea amenzilor contravenţionale se zice că se face prin modalităţile stabilite prin norme. Nu am norme, legea nu ar trebui să fie aplicabilă”, afirmă el.

Iar vechile prevederi nu pot fi folosite. „Atât timp cât ai o lege în vigoare înseamnă că vechea lege îşi încetează efectele , nu înseamnă că normele de aplicare ale legii vechi pot veni să suplinească normele ce trebuiau date pe legea nouă. Aici se şi schimba legea, prin introducerea contului unic (de Trezorerie - n.red.)”, spune avocatul.

Cuculis spune că este astfel ilegală încasarea sumelor de bani. „Încasarea de-a brambura poate avea drept consecinţă nulitatea relativă a încasării sumelor respective. Adică cineva se poate supăra şi spune „vreau să văd normele de aplicare, unde se duc banii, cum plătesc, etc şi încasarea devine ilegală”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite