Amenzi usturătoare pentru gunoaie aruncate şi grătare în spaţii neamenajate. „Tinerii au grijă cu fiecare bucăţică pe care o aruncă, strâng la sfârşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începe sezonul grătarelor, iar pentru cetăţenii iresponsabili există amenzi usturătoare.
Începe sezonul grătarelor, iar pentru cetăţenii iresponsabili există amenzi usturătoare.

Octavian Berceanu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu, le spune românilor să fie cât mai responsabili faţă de deşeurile pe care le aruncă şi le reaminteşte că există locuri special amenajate pentru picnic. Oamenii trebuie să respecte regulile, pentru că riscă să fie amendaţi.

„Să nu aruncăm hârtii, să nu aruncăm deşeuri în apă, să nu hrănim animale sălbatice sau să lăsăm mâncare la locul respectiv”, sunt sfaturile lui Octavian Berceanu, care reaminteşte că amenzile sunt destul de mari.

Cuantumul amenzilor:

  • între 100 de lei şi 2.000 de lei pentru aruncarea gunoiului în afara spaţiilor amenajate
  • între 300 de lei şi 3.000 de lei pentru aruncarea de ţigări, chibrituri sau obiecte aprinse

Octavian Berceanu spune că multe dintre incendii apar pentru că oamenii se duc în pădure sau la merginea ei, fac focul, iar după sunt neglijenţi cu acesta.  Spre deosebire de alte ţări, la noi încă se practică acest tip de grătar, cu foc făcut direct pe sol şi doar marcat locul de nişte pietre.

Şeful Gărzii de Mediu spune că este, totuşi, „o diferenţă enormă” între generaţii. „Generaţiile tinere, pe care eu îmi pariez toţi banii, sunt mult mai apropiate de mediu şi au grijă cu fiecare bucăţică pe care o aruncă, strâng la sfârşit. În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generaţiile, de la copii la bătrâni. Eu mizez pe cei tineri să aibă conştiinţa atât de dezvoltată, încât să strângă şi după cei care n-au strâns”, spune Octavian Berceanu. El recunoaşte că în mod normal, autorităţile ar trebui să facă lucrul acesta, dar nu întotdeauna se întâmplă aşa, iar voluntarii au un rol esenţial şi pot fi o sursă de inspiraţie. „Am văzut astfel de oameni, îi apreciez pentru ceea ce fac şi poate pot multiplica gestul lor”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24.

Vom avea acţiuni, eu zic că educative, pentru că nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme, vom avea acţiuni în teren, împreună cu jandarmeria şi poliţia, şi la munte, şi la mare. Deja negociem locurile în care să mergem, astfel încât să putem să influenţăm conştientul colectiv că doar prin munca noastră conştientă de a scoate gunoaiele şi deşeurile putem să avem curat pe spaţiile verzi. E unica şansă, nu vine din afară nimeni să ne ajute”, a subliniat şeful Gărzii de Mediu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite