Alexandru Rafila, despre cum trebuie administrat iodul: „Nu trebuie luat în niciun caz în mod preventiv”

0
0
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat marţi, cum trebuie administrate pastilele de iodură de potasiu persoanelor de până la 40 de ani, pentru a nu fi afectate în cazul unui atac nuclear din Ucraina.

Săptămâna trecută, întreaga cantitate a ajuns deja la direcţiile de sănătate publică şi la Ministerul Sănătăţii se caută acum cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România, a spus Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă.

„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe doar la indicaţia autorităţilor. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv şi doar dacă există un astfel de anunţ public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactive în cadrul acestei radiaţii, altfel nu trebuie luate.”

Acesta a precizat care sunt dozajele în funcţie de fiecare grupă de vârstă:

  • La copiii nou-născuţi până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat
  • jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani
  • între 3 şi 12 ani - un comprimat
  • la copiii peste 12 ani şi adulţi, femei gradive sau care alăptează - două comprimate

Rafila a subliniat că la adulţii de peste 40 de ani nu se recomandă aceste comprimate, cu excepţia cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear.

Acesta a precizat că aceste persoane ar trebui să ia iodură de potasiu doar dacă intră în contact cu impactul nuclear, nu dacă sunt la distanţă, cum ar fi pe teritoriul României.

Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunţul autorităţilor, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depăşească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă şi n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod.

Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate şi fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric şi la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor.

Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deşeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Aprocximativ 10 milioane de persoane (asigurate sau nu) sunt eligibile pentru aceste comprimate. Momentan se fac verificări.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite