A încetat din viață Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu, preşedintele Societăţii Române de Istoria Medicinei

Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu, născut în 1938, a încetat din viață ieri, 29 septembrie, în urma unui infarct. Cu o carieră didactică și medicală de 60 de ani, Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu este autorul a peste 700 de lucrări de specialitate în ţară şi străinătate, coautor al tratatelor de Istoria Medicinei,1970 şi Istoria Medicinei Româneşti, 1972.

A încetat din viață Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu
A încetat din viață Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu

A urmat studii de formare postuniversitară în țară și în străinătate și a avut o activitate didactică impresionantă și diversificată de la Istoria Medicinei la Etică și Deonotologie Medicală, cu peste 2000 de ore de curs. Ca medic psihiatru, a îngrijit în spital și ambulatoriu aproximativ 20.000 de pacienți.

Credea în puterea exemplului oferit de pionierii medicinei din România și în excelenţa actului medical din mai toate centrele medicale şi universitare din România din prezent.

"Trăim o perioadă de tranziţie continuă şi nu-i vedem sfârşitul, o perioadă în care prestigiul acestei nobile profesiuni care este medicina este în scădere, o perioadă în care medicii merg şi se angajează în străinătate. Vrem să oferim modele de mari personalităţi care s-au format în străinătate, care au lucrat o perioadă acolo dar care s-au întors şi au ilustrat catedre, discipline, institute de cercetare din ţară şi care au rămas mari personalităţi ale medicinei. Victor Babeş ar fi putut foarte bine să rămână în Franţa sau Germania sau în alte ţări. I s-a propus de nenumărate ori. S-a decis şi a venit la noi şi a creat primul institut ştiinţific românesc, din toate specialităţile nu numai medicale. La fel şi Gheorghe Marinescu ar fi putut să rămână la Paris, dar a optat pentru a se întoarce în ţară. La fel a fost şi cazul lui Asachi, Istrati, o mulţime de alţi medici", spunea într-o intervenție din 2014 de la Congresul Naţional de Istorie a Medicinei, citată de Amos News.

Repere în cariera Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu:

1956 - Absolvent al Liceului "B.P. Hașdeu" Buzău, ca șef de promoție

1956 - 1962 - Student al Facultății de Medicină a IMF București

1970 - Medic secundar Psihiatrie la Spitalul “Prof. Dr. Alexandru Obregia”, București

1973 - A absolvit Facultatea de Filosofie a Universității București

1974 - Doctor în Științe Medicale, specialitatea istoria medicinei

1995 - Profesor titular la Catedra de lstoria Medicinei și Bioetică, UMF "Carol Davila" București

2003 - Conducător științific de Doctorat în lstoria Medicinei și Bioetică Cursuri la Școala doctorala a UMF "Carol Davila"

2008 - Profesor consultant și conducător științific

Trupul neînsuflețit al Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu va fi depus la capela Răzoare astăzi, 30 septembrie, la ora 14:00.  Slujba de înmormântare va avea loc la capela Răzoare, sâmbătă, 1 octombrie, la ora 15:00. Regretatul medic va fi înmormântat la Cimitirul din Măgurele.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite