A doua zi în care medicii de familie nu dau trimiteri şi reţete compensate. Aceştia cer demiterea Ministrului Sănătăţii şi pe cea a şefului CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Nici vineri medicii de familie care nu au semnat prelungirea contractelor cu casele de asigurări de sănătate nu vor acorda servicii gratuite, reţete compensate şi trimiteri pacienţilor din listă. Medicii de familie cer demiterea şefului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi pe cea a Ministrului Sănătăţii.

„În condiţiile în care casele judeţene de asigurări de sănătate nu au notificat furnizorii de servicii medicale privind intenţia de a nu mai prelungi perioada de semnare a actelor adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, considerăm că se încalcă grav legea şi arată dispreţ faţă de aproximativ 4,5 milioane de români care au rămas fără medici de familie prin decizia iresponsabilă a CNAS de azi! Acest fapt este cu atât mai grav cu cât această populaţie se regăseşte în anumite judeţe în care oferta de alţi furnizori de servicii medicale în asistenţa medicală primară este foarte redusă”, arată medicii de familie într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, Societatea Naţională de Medicina Familiei solicită demiterea preşedintelui CNAS, Laurenţiu Mihai, dar şi pe cea a ministrului Sănătăţii, Florian Bodog. 

Nemulţumirile medicilor

Doctorii spun că nu protează pentru un interes personal, ci pentru interesul segmentului de asistenţă medicală primară şi acuză grave probleme de sistem.

„Am vrut să atenţionăm că legislaţia este îngrozitoare, că birocraţia ne sufocă, că sistemele informatice sunt catastrofale şi merg din ce în ce mai prost. Ne-am săturat de sancţiuni şi imputări pentru simplul fapt că oferim pacienţilor drepturile lor de asiguraţi. A ne împiedica să ne facem meseria, în condiţiile în care nu avem medici pentru că emigrează pe capete, mie mi se pare un atentat la sănătatea populaţiei“, a mai spus Rodica Tănăsescu.

La rândul lor, cei care îi reprezintă pe pacienţi spun că aceştia sunt prinşi la mijloc în războiul dintre medici şi autorităţi. În acest conflict, ei se poziţionează de partea medicilor.

„Pacienţii sunt prinşi la mijloc în acest conflict. Atitudinea Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Sănătate este cât se poate de neetică şi nedemnă. Medicii au fost ameninţaţi şi şantajaţi că dacă nu semnează contractele vor fi scoşi din sistem. Nimeni nu-i poate obliga să semneze. Este un contract, iar prevederile Codului Civil în această privinţă sunt foarte clare. Ministerul Sănătăţii şi CNAS au acţionat de pe o poziţie de forţă. Nu putem vorbi de bună credinţă la încheierea contractului“, a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite