70% din hoţii din Norvegia sunt români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte din zece hoţi din oraşul Oslo, capitala Norvegiei, sunt români. Aşa arată statisticile oficiale prezentate de ziarul norvegian Norwaypost, ediţia online.

Din cei 171 de români condamnaţi în 2012 în Norvegia, 152 au fost trimişi la închisoare pentru furt sau tâlhărie. „Cele mai multe dintre infracţiuni sunt comise de profesionişti: străini bine îmbrăcaţi care lucrează împreună”, explică Roar Kvassheim, şeful Poliţiei din Oslo.

Pentru că din august anul trecut şi până acum, peste 70% dintre persoanele care au comis furturi pe teritoriul Norvegiei aveau cetăţenie română, ministrul de Justiţie Grete Faremo s-a arătat îngrijorat de situaţia romilor din România şi a promis că va face o vizită în ţara noastră pentru a discuta cu Guvernul român situaţia romilor din Norvegia. Asta mai ales în condiţiile în care Norvegia acordă milioane de euro anual integrării romilor în societatea românească.

Norvegia a acordat României granturi în valoare de 300 de milioane de euro pentru dezvoltare

Anul acesta, România este al doilea beneficiar european al fondurilor alocate dezvoltării de Regatul Norvegiei, Lichtenstein şi Islanda, ţări membre ale zonei economice europene, dar nu şi ale Uniunii Europene, astfel că ne-au fost alocaţi peste 300 de milioane de euro, atât pentru susţinerea şi dezvoltarea durabilă în sănătate şi energie, precum şi pentru susţinerea grupurilor defavorizate.

Spre exemplu, din aceşti bani 14 milioane de euro trebuie direcţionaţi pentru incluziunea romilor. În plus, norvegienii au impus ca din cele 30 de milioane de euro alocate pentru proiectele societăţii civile, cel puţin 10% să fie folosiţi în proiecte care vizează dezvoltarea comunităţilor rurale interetnice.

Reprezentanţii Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), care gestionează granturile norvegiene pentru dezvoltarea societăţii civile, au explicat că din totalul sumei alocate vor merge către integrarea romilor peste trei milioane de euro.

În acest moment, sesiunea de proiecte pentru acordarea granturilor norvegiene este deschisă. Astfel, toate organizaţiile nonguvernamentale care îşi doresc să depună proiecte care să fie finanţate cu bani norvegieni pot accesa adresa de internet a Fundaţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite