1.800 salariați din prefecturi intră în grevă de avertisment: „Redați demnitatea angajaților!”

0
Publicat:

Sindicatul „Egalitatea” al Funcționarilor Publici și Personalului Contractual din Administrația Publică, reprezentând Instituțiile Prefectului din țară, anunță grevă de avertisment, miercuri, 21 decembrie 2022.

Prefectura Argeș. FOTO Instituția Prefectului Argeș
Prefectura Argeș. FOTO Instituția Prefectului Argeș

La acțiune vor participa 1.800 salariați prin incetarea colectivă și voluntară a lucrului.

Redați demnitatea angajaților din instituțiile prefectului (...). Solicităm adoptarea de urgență de către Camera Deputaților a proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ și pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice adoptat deja de Senat”, este mesajul Sindicatului „Egalitatea”, care a anunțat declanșarea grevei.

Sindicaliștii cer ca salarizarea personalului din cadrul instituțiilor prefectului  să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, „având în vedere că instituția prefectului este un organ de control al activității autorităJilor publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate„.

Sindicatului „Egalitatea” motivează că, în prezent, un angajat aș instituției prefectului are un salariu mult mai mic decât uri angajat din consiliul județean, primării și servicii publice deconcentrate.

Este sfidător că pentru a putea plăti aceste salarii ale angajaților de la consilii județene si primării trebuie să întocmim noi proiectul de hotărâre a Guvernului, prin care vor fi alocate din nou sume ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor de personal”, se arată într-un comunicat al Sindicatului „Egalitatea”. 

„Abandon pe care îl resimțim si noi” 

 Greba este programată  între orele 10 și 00, la sediul lnstituției Prefectului din județele afiliate.

Pentru plata salariilor angajaților de la consilii județene si primării se alocă bani din fondul de rezervă al Guvernului, în timp ce proiectul de lege care ar reda demnitatea angajaților din instituțiile prefectului este abandonat în sertarele Camerei Deputaților, abandon pe care îl resimțim si noi”, arată Sindicatul.

Amintim că și la începutul acestui an, numeroşi membri ai Sindicatului ,,Egalitatea" al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică, reprezentând prefecturi din 33 de judeţe, ai fost în grevă de avertisment (10 februarie). Sindicaliştii solicitau atunci  modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat.

Dreptul la grevă este un drept constituţional.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite