1 din 2 părinţi cred că lovirea copilului este spre binele acestuia. Ce spune legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

În ţara noastră, corecţiile fizice sunt încă considerate o formă de educaţie. Jumătate dintre părinţii din România cred că lovirea copilului este spre binele acestuia. În 2018, au fost raportate 15.000 de cazuri de violenţă asupra copilului.

În 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violenţă asupra copilului, dintre care 1173 de cazuri de abuz fizic. Dintre cazurile de violenţă fizică, 1005 au avut loc în familie.

Deşi legislaţia interzice violenţa fizică asupra copilului, conform articolului 33 aliniatul 1 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, doar unul din zece părinţi nu şi-ar lovi copilul, conform studiului „De ce lovim copiii?”, realizat de Fundaţia World Vision România. Legislaţia nu este nici cunoscutã de publicul larg, nici aplicatã. Deşi legea precizeazã clar cã un „copil nu poate fi supus pedepselor fizice”, nu sunt incluse însã sancţiunile pentru nerespectarea acestui drept al copilului,  acela de a fi „protejat împotriva oricãror forme de violenţă, vătămare sau abuz fizic sau mental” (art. 19 din Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite semnată de România). Deşi Codul Penal prevede cã „lovirea,  alte violenţe şi vătămarea corporalã din culpa pot duce la punerea în aplicare a acţiunii penale din oficiu” (art 199, punctul 2).

Apel pentru copii care sunt victime ale violenţei în familie

Cazul femeii din Cluj care şi-a omorât în bătaie copilul de 9 ani aduce în atenţia publicului una dintre cele mai grave probleme sociale din ţara noastră, adesea ţinută doar în spatele uşilor închise: violenţa fizică asupra copiilor.

„Îi încurajăm pe toti cei care sunt martori ai unor acte de violenţă asupra copilului să sesizeze Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului sau să sune la Telefonul Copilului 116 111 - http://www.telefonul copilului.ro/ imediat ce constată un act de violenţă cât de mic asupra unui copil”, atenţionează Fundaţia World Vision România

De ce lovim copiii? Realitatea din România, în cifre

World Vision România a lansat, în decembrie 2017,  raportul de cercetare „De ce lovim copiii?”, iar ceea ce a scos la ivealã aceastã radiografie a familiilor din ţara noastrã aratã cã trãim în continuare într-o societate în care corecţiile fizice sunt considerate o formã de educaţie.

  • 1 din 2 părinţi (51%) cred că lovirea este pentru binele copilului;
  • Doar 1 din 10 (9%) părinţi români nu şi-ar lovi niciodată copilul;
  • 1 din 10 (10%) considerã cã lovirea apare din cauza copilului;
  • 8% ar lovi copiii, dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle;
  • 8% invocă motivaţii religioase;
  • 6% lovesc copiii gratuit, fără motiv;
  • 5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel;
  • 3% se simt foarte vinovaţi după ce lovesc

Cu puţin timp în urmă, în Cluj, o mama şi-a bătut copilul în vârstă de 9 ani până l-a lăsat fără suflare. Deşi vecinii erau la current cu faptul că această mama îşi bătea frecvent copiii, nu au făcut nimic să o oprească.

În România, sunt raportate mii de cazuri de violenţă împotriva copiilor. Şi mai multe rămân neraportate. Violenţa fizică asupra copiilor reprezintă una dintre cele mai grave probleme sociale la nivel naţional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite