Zgârieturile pisicii pot cauza infecţii grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O persoană care e muşcată sau zgâriată de pisică poate avea nevoie de spitalizare sau chiar de o intervenţie chirurgicală, conform unui nou studiu. Oamenii de ştiinţă spun că una din trei persoane muşcate sau zgâriate va ajunge la camera de gardă.

Cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA sugerează că muşcăturile pisicii pot fi mult mai periculoase decât presupunem. Conform lor, o treime dintre persoanele spitalizate din cauza rănilor provocate de pisici ajung chiar pe masa de operaţie. Muşcăturile de pisică pot rezulta în infecţii ale ţesuturilor şi chiar ale articulaţiilor, notează „The Almagest“.

Studiul Clinicii Mayo susţine că cele mai predispuse acestor infecţii sunt femeile de vârstă mijlocie. 

De ce sunt atât de periculoase zgârieturile pisicii

Caninii pisicilor sunt foarte ascuţiţi şi pot pătrunde prin piele foarte uşor. În urma muşcăturii rămâne o mică, dar adâncă. Imediat după muşcătură, pielea se „sigilează“ şi bacteriile rămân în interiorul rănii, explică specialiştii veterinari.

Medicii adaugă şi că ghearele curbate ale felinelor pătrund foarte uşor în piele şi că, astfel, bacteriile sunt „împinse“ adânc în rana făcută. Mai mult, bacteriile „injectate“ de colţii şi ghearele pisicilor sunt foarte greu de combătut cu ajutorul antibioticelor.

Cercetătorii americani au studiat aproape 200 de pacienţi care au fost muşcaţi de pisici. Au descoperit că 57 dintre aceştia au necesitat spitalizare. 60% din pacienţii spitalizaţi au fost femei cu o medie de vârstă de 49 de ani.

Aproape jumătate dintre oamenii spitalizaţi din cauza rănilor provocate de pisici, trecuseră înainte pe la camera de gardă unde li se acordase primul ajutor. S-a mai descoperit şi că pacienţii muşcaţi sau zgâriaţi de încheieturile mâinilor sau de articulaţiile degetelor erau mai supuşi riscului de umflături.

Rănile cauzate de pisici trebuie tratate cu foarte mare seriozitate. Semnele de infecţie sunt umflăturile şi inflamarea pielii. Poate că muşcăturile par inofensive, dar sunt foarte serioase“, spune dr. Carlsen, unul dintre autorii studiului, publicat în „Jurnalul Chirurgiei Mâinii“ (Journal of Hand Surgery).


Citeşte şi:

VIDEO Ce cred pisicile despre noi?

Povestea de dragoste dintre oameni şi pisici a început acum 9.500 de ani, când animalele au fost domesticite şi au început să-şi ascută ghearele pe lângă noi.

De ce sunt animalele de companie cadoul potrivit pentru copii

Oamenii de ştiinţă ştiu de multă vreme că un copil care creşte cu animale, cum ar fi cu un căţel sau o pisicuţă, este mai puţin predispus să sufere de astm sau de alergii. Acum au reuşit să demonstreze şi de ce se întâmplă acest lucru. Aşadar, o idee bună pentru un cadou de Crăciun sănătos pentru copii, este un animăluţ de casă.

Animale cu maniere: când patrupedele demonstrează că ştiu să se poarte

Animalele ne-au uimit dintotdeauna cu inteligenţa şi prin capacitatea lor de învăţare, iar un colaj realizat de BuzzFeed demonstrează că patrupedele pot fi şi politicoase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite