VIDEO Ce cred pisicile despre noi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pisicile domestice nu prea au habar cine suntem şi ce vrem FOTO Alamy
Pisicile domestice nu prea au habar cine suntem şi ce vrem FOTO Alamy

Povestea de dragoste dintre oameni şi pisici a început acum 9.500 de ani, când animalele au fost domesticite şi au început să-şi ascută ghearele pe lângă noi.

Numai în SUA există peste 80 de milioane de pisici cu adăpost, în timp ce statistica internaţională spune că există câte trei pisici pentru fiecare câine de pe planetă. Inclusiv cei mulţi din România. 

Şi cu toate acestea, sunt încă destule lucruri pe care nu le ştim despre felinele noastre. Unul dintre acestea ar fi părerea lor despre noi. 

John Bradshaw este un expert în comportamentul felinelor, de la Universitatea din Bristol, dar şi autorul noului volum „Cat Sense”. După ani în care a studiat comportamentul pisicilor, Bradshaw a ajuns la o concluzie neaşteptată: pisicile chiar nu ne înţeleg sau percep aşa cum o fac câinii. 

Acesta a devenit fascinat de pisici, dar mai ales de ideea pe care acestea o au asupra lumii. Aşa că a petrecut ani buni urmărind grupuri de pisici pentru a le observa felul în care interacţionează, pentru a le deduce structura socială. A testat şi a studiat relaţia pisicilor cu alte pisici, dar şi cu stăpânii acestora. 

„Câinii ne percep ca fiind diferiţi faţă ei: cum văd un om, îşi schimbă comportamentul. Felul în care un câine se joacă cu un om este complet diferit de felul în care se joacă cu un alt câine”, spune specialistul, pentru „National Geographic”. 

„În schimb, am descoperit în comportamentul pisicilor că nu există o «cutie» separată pentru noi. În mod evident că ştiu că suntem mai mari decât ele, dar nu par să adapteze prea mult comportamentul social în această privinţă. Au aceleaşi gesturi cu noi aşa cum au şi cu alte pisici: de la ridicarea cozii în aer, torsul lângă noi până la pisiceala pe lângă picioarele noastre”, a explicat acesta.

O altă descoperire a cercetătorului are legătură cu stresul pe care animalele îl resimt, pisici şi câini deopotrivă. „Foarte multe animale sunt stresate, fără ca stăpânii să-şi dea seama, iar acest lucru le afectează calitatea vieţii, atât din punct de vedere mental, cât şi fizic”, a spus acesta. 

După controlul de rutină, al doilea motiv pentru care pisicile ajung la medicul veterinar sunt rănile provocate de altă pisică într-o bătaie felină. 

„Tot mai multe pisici suferă de dermatite şi cistite şi este tot mai clar că aceste probleme medicale au legătură cu stresul psihologic instalat. De exemplu, inflamaţia vezicii urinare este în strânsă legătură cu hormonii de stres din sânge”, a spus specialistul. 

Una dintre soluţiile pe care acesta le propune este examinarea stilului de viaţă al pisicii, în loc să-i fie administrate pastile. De cele mai multe ori, când este vorba despre două pisici care locuiesc împreună, despărţirea lor pentru o perioadă este o soluţie. 

Întrebări comune despre pisici

De ce miaună când sunt singure în cameră?

„Pisicile învaţă, în mod specific, că stăpânii reacţionează când ele scot anumite sunete. Aşa că dacă vor să atragă atenţia în vreun fel, tot ce trebuie să facă este să vocalizeze. Folosesc toate lucrurile pe care le învaţă”, spune John Bradshaw.

De ce tratează diferit membrii familiei?

image

„Sunt mult mai inteligente decât credem noi. Învaţă ce merge, cu cine merge. De exemplu, ştiu dacă un membru al familiei este dispus să se trezească la 5 dimineaţa şi le hrăneşte”, explică acesta. 

De ce ne masează cu gheruţele?

image

„Adoptă tipul de comportament pe care l-ar folosi faţă de mama lor – toate gesturile pe care le au faţă de noi provin, într-un fel sau altul, din relaţia mamă - pui. Când sunt mici, pisicile învaţă să-şi ridice coada, să se alinte pe lângă mama lor, să maseze şi să toarcă”, spune cercetătorul. 

Pisicile pot fi dresate?

image

„Da, pot învăţa ce nu au voie să facă. Dacă pisica ta şi-a făcut obiceiul să sară pe masa din bucătărie, sunt căi prin care poate fi prevenit acest obicei. Dar trebuie să ai grijă cum te comporţi, cum îi interzici. Pisicile nu uită, odată ce realizează că o persoană anume le cauzează anxietate sau le face rău, se vor ţine departe de ea”, completează specialistul. 

O pisică face pentru prima dată cunoştinţă cu zăpada

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite