Virusul gripei aviare, depistat pentru prima oară în Canada. Cine este pacientul
0A fost testat pozitiv pentru gripa aviară primul pacient în Canada potrivit CBC. El este în prezent internat într-un spital pentru copii.
Este vorba despre un adolescent, iar sursa contaminării şi contactele acestuia sunt în curs de investigare. „Acesta este un eveniment rar”, a descris oficialul local din domeniul sănătăţii publice, Bonnie Henry. „Desfăşurăm o anchetă amănunţită pentru a înţelege pe deplin sursa de expunere (la virus) aici, în Columbia Britanică”, a adăugat ea.
Gripa aviară este cel mai adesea întâlnită la populaţiile de păsări sălbatice sau de păsări de curte. Ea a fost identificată recent la vaci, victime ale unei epidemii în Statele Unite în acest an, şi la porci la sfârşitul lunii octombrie - o premieră în această ţară.Experţii sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de mamifere infectate, deşi cazurile la om rămân rare. Ei se tem că nivelurile ridicate de circulaţie ar putea facilita mutaţia virusului, permiţându-i acestuia să treacă de la un om la altul.În septembrie, o persoană din statul american Missouri a fost testată pozitiv pentru gripa aviară, fără să fi avut niciun contact cunoscut cu un animal infectat, o premieră în ţară.
Gripa aviară, simptome
Gripa aviară afectează de obicei păsările, dar și alte animale pot contacta virusul. Printre acestea: bovine, porci, nurci, foci, mistreți, vulpi, pisici, șoareci. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) cazurile de îmbolnăvire la om pot varia de la simptome minore sau foarte ușoare (conjunctivită, simptome respiratorii ușoare) până la simptome severe (pneumonie care necesită spitalizare) și, în unele cazuri, deces.
Cei trei angajați ai fermei din Colorado, SUA, au prezentat simptome uşoare: printre acestea, simptome de conjunctivită şi simptome comune ale infecţiilor respiratorii, au declarat oficialii din Colorado într-un comunicat, adăugând că niciuna dintre persoane nu a fost spitalizată.
Recomandările specialiștilor
Persoanele care se află în contact strâns cu animalele infectate ar trebui să poarte echipamente individuale de protecție și să evite contactul direct neprotejat cu animale bolnave sau moarte, cu carcase, cu materii fecale, precum și cu medii potențial contaminate. ECDC recomandă supravegherea activă a persoanelor expuse (cum ar fi monitorizarea simptomelor sau testarea), măsuri preventive și/sau vaccinarea grupurilor de risc.
Vom avea un vaccin împotriva gripei aviare când virusul se va transmite de la om la om. „Nu putem realiza un vaccin care să prevină o epidemie dacă virusul nu este transmisibil interuman. În schimb, se poate realiza un vaccin care să protejeze omul în cazul în care acesta intră în contact cu gazda intermediară”, a explicat pentru „Adevarul” medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.