VIDEO Ce funcţionează şi ce nu împotriva durerilor de spate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frecvente dureri de spate sunt cele din zona lombară FOTO Arhivă
Cele mai frecvente dureri de spate sunt cele din zona lombară FOTO Arhivă

Durerile de spate, aproape inevitabile în societatea modernă, au devenit extrem de ofertante pentru producătorii de suplimente alimentare, de perne, de saltele, de scaune şi de câte şi mai câte alte remedii. Medicul Vasile Druţă, specializat în chirurgie şi ortopedie, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, a venit la Adevărul Live să ne spună ce e cu adevărat necesar şi ce e marketing pur.


Nu doar postura incorectă la birou, dormitul într-o poziţie nefavorabilă şi pe o pernă nepotrivită sunt cauzele durerilor tot mai frecvente de spate. Şi stresul este un factor extrem de important pe care trebuie să-l luăm în seamă, este de părere medicul primar Vasile Druţă, specializat în chirurgie şi ortopedie, de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, şi manager general al Clinicii Coloana Medicală din Capitală.

Care este legătura dintre stres şi hernia de disc? Care sunt tratamentele noninvazive recomandate în cazul herniei, dar şi al spondilozei sau al altor dureri frecvente de spate? Ce remedii şi ajutoare sunt „frecţie la piciorul de lemn“? La toate aceste întrebări ne răspunde medicul Vasile Druţă.

Principalele declaraţii

80% din populaţia Globului are la un moment dat în viaţă probleme de coloană

Aerul condiţionat şi curentul ne afectează spatele?

Ne afectează şi nu ne afectează. Dacă avem o coloană sănătoasă şi o musculatură sănătoasă nu ne  afectează. Vara, când intrâm brusc în casă, în magazine, în maşină unde este aer condiţionat puternic, acest lucru duce la contracţie musculară. Pe musculatură fierbinte, un stimul rece duce la contracţia muşchilor. DE aceea, ne trezim cu spatele înţepenit din cauza aerului condiţionat.

Hernia de disc e cea mai frecventă problemă a coloanei vretebrale?

Mai frecvent ar trebui folosit cuvântul durere de spate sau discopatie. Dar la noi dacă nu ai hernie de disc nu prea ajungi la medic.

Care ar fi durerea care ar trebui să ne îngrijoreze?

Orice durere ar trebui să ne îngrijoreze. Dar la noi nu se întâmplă aşa.

La noi s-a dezvoltat o întreagă industrie pentru durerile de spate: perne, saltele, dispozitive. Ne ajută?

Aici e o poveste lungă referitor la industriile pentru a combate durerile de spate. Acestea ar trebui să fie destinate mai ales profilaxiei. Dar dacă ne cumpărăm o pernă nu trebuie să ne aşteptăm că vor trece durerile de spate. Sau dacă avem o problemă nu trebuie să credem că mişacre e soluţia. Eu sunt pentru mişcare. Dar dacă ai o hernie de disc majoră, nu trebuie să te apuci atunci să faci sport. Hernia de disc se poate complica prin apariţia sindromului cozii de cal. Durerea de spate este un semnal care ne poate ajuta să aveităm aceste complicaţii dacă ne prezentăm din timp la medic.

Cine tratează durerea de spate?

Ortopedul va spune că el, neurologul spune că el, reumatologul - la fel.

Dar pacientul la cine se duce?

Sunt ortopezi care se ocupă de coloană. Neurologii se ocupă de multe alte boli, reumatologii la fel. Apare domeniul vertebrologiei, care se ocupă de problemele coloanei.

Pacientul are o problemă, vine la medic, vrea să se opereze sau nu, vrea un tratament rapid şi să nu-l mai doară. Acest lucru este imposibil. Nu avem un singur disc, avem mai multe, problemele sunt mai numeroase. El trebuie să fie conştient că peste câţiva ani o să-l mai doară. Muşchii trebuie să-i avem foarte bine dezvoltaţi pentru a întârzia aceste probleme. Mişcarea este esenţială. Din păcate, foarte puţine persoane sunt dispuse astăzi să mai facă sport. Musculatura este pe primul loc în ceea ce înseamnă un spate sănătos. De aceea avem nevoie de mişcare pentru a stabiliza coloana.

Orice sport e bun pentru coloană?

Nu. Cel mai bun sport pentru coloană este înotul.

Dar alergatul?

E un sport foarte bun şi acesta, dar contează cum alergăm, cu ce ne încălţăm. Prin alergat trebuie să ne antrenăm tot corpul. Numai aşa putem face performanţă. Trebuie să fie totul simetric.

Oamenii care îşi petrec timpul la birou au tendinţa ca in timpul liber să stea în pat. E bine pentru coloană?

O zi de stat la pat duce la atrofie.

Repaus la pat ce înseamnă?

Înseamnă atrofie musculară de 3%. Vă imaginaţi ce înseamnă 2-3 săptămâni de stat la pat. Ar trebui să ne ridice cu macaraua.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite