Vaccinul care poate să combată și demența. „Femeile beneficieză cel mai mult”

0
Publicat:

Un nou studiu a arătat că vaccinarea împotriva zonei zoster reduce cu 20% riscul persoanelor în vârstă de a dezvolta demență în următorii șapte ani.

Vaccinul împotriva zonei zoster poate să combată și demența Foto: Arhivă
Vaccinul împotriva zonei zoster poate să combată și demența Foto: Arhivă

Vaccinul împotriva zonei zoster, numit și vaccin împotriva herpesului zoster, poate să combată demența, se arată într-o cercetare publicată miercuri, 2 aprilie, în revista Nature, citată de AP News. Prin acest studiu se încearcă înțelegerea numeroșilor factori care influențează sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim.

Este o descoperire foarte solidă”, a declarat cercetătorul principal, dr. Pascal Geldsetzer de la Universitatea Stanford. Și „femeile par să beneficieze mai mult”, deoarece acestea prezintă un risc mai mare de demență, potrivit cercetătorului.

Studiul a urmărit mai multe persoane din Țara Galilor, care aveau în jur de 80 de ani atunci când au primit prima generație a vaccinului împotriva herpesului zoster, în urmă cu peste un deceniu. Acum, americanii de 50 de ani și peste această vârstă sunt îndemnați să primească un vaccin mai nou, care s-a dovedit a fi mai eficient împotriva zonei zoster decât predecesorul său.

Virusul „este un risc pentru demență și acum avem o intervenție care poate reduce riscul”, a declarat dr. Maria Nagel de la University of Colorado Anschutz Medical Campus, care studiază virușii care se infiltrează în sistemul nervos.

Cu Alzheimer și alte forme de demență în creștere într-o populație îmbătrânită, „implicațiile studiului sunt profunde”, a scris Dr. Anupam Jena, un medic de la Harvard și economist în domeniul sănătății, într-un comentariu Nature.

Ce este zona zoster?

Zona zoster, numită și herpes zoster, este o infecție virală cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), același virus care provoacă varicela (vărsat de vânt). După vindecarea varicelei, virusul rămâne în stare latentă la nivelul sistemului nervos. Uneori, virusul se poate reactiva mai târziu în cursul vieții și poate provoca zona zoster. 

Simptomele caracteristice zonei zoster sunt: 

- „erupție dureroasă pe piele care apare de obicei ca o singură dungă pe o parte a corpului, adesea pe trunchi sau pe față;

- vezicule care se sparg și formează coajă;

- mâncărime, furnicături sau senzație de arsură înainte de apariția erupției pe piele

- Alte simptome pot fi febră, dureri de cap și oboseală”, potrivit Portalului European de Informații despre Vaccinare.

Dar zona zoster poate duce la mai multe complicații. Una dintre ele este nevralgia persistentă care poate dura luni sau chiar ani după vindecarea erupției pe piele Dacă afectează ochii, zona zoster poate duce la infecții oculare și chiar la pierderea vederii.

Până la 20% dintre pacienții cu herpes zoster suferă de dureri nervoase chinuitoare luni sau chiar ani de zile după dispariția erupției cutanate.

Legătura dintre zona zoster și demență

Nu este clar exact cum se formează Alzheimer și alte tipuri de demență. Dar anumiți viruși care se strecoară în interiorul sistemului nervos - în special membrii familiei herpesului, inclusiv virusul varicelei - au fost suspectați de mult timp că se adaugă la factorii genetici și de altă natură care îi fac pe oameni mai vulnerabili.

Vara trecută, medicii de la Brigham and Women's Hospital din Boston au raportat că un episod de herpes zoster ar putea crește riscul de demență cu aproximativ 20%, potrivit AP. În parte, acest lucru se datorează faptului că virusul poate provoca inflamații, dăunătoare pentru organe, inclusiv creierul. De asemenea, poate infecta direct vasele de sânge din creier, provocând cheaguri și împiedicând circulația sângelui, a spus dr. Maria Nagel de la University of Colorado, fiind un risc atât pentru accidente vasculare cerebrale, cât și pentru demență.

Și mai interesant, laboratorul său a descoperit, de asemenea, că zona zoster poate stimula formarea unei proteine lipicioase numite amiloid, care este una dintre caracteristicile Alzheimer.

Dr. Pascal Geldsetzer de la Universitatea Stanford a analizat peste 280.000 de dosare medicale și a găsit dovezi că vaccinarea oferă o anumită protecție împotriva demenței. Un următor pas important este testarea dacă vaccinul actual, Shingrix, oferă, de asemenea, protecție împotriva demenței, a spus dr. Nagel. Un alt grup de cercetare a raportat recent unele dovezi în acest sens. Luna trecută, producătorul de vaccinuri GSK a anunțat o colaborare cu autoritățile sanitare din Regatul Unit pentru a urmări sănătatea cognitivă a vârstnicilor pe măsură ce aceștia sunt vaccinați.

Recomandările privind vaccinul împotriva zonei zoster

Shingrix este un vaccin unic, administrat în două doze la câteva luni distanță. CDC îl recomandă începând cu vârsta de 50 de ani pentru majoritatea persoanelor, dar și pentru adulții cu anumite afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar - inclusiv pentru cei care au primit cu ani în urmă vaccinul de primă generație împotriva zonei zoster. Mai puțin de 40% dintre americanii eligibili au fost vaccinați.

Efectele secundare, inclusiv durerea la locul injecției, febra și durerile asemănătoare gripei, sunt frecvente. CDC avertizează persoanele care se luptă în prezent cu un alt virus, cum ar fi gripa sau COVID-19, să aștepte vaccinul împotriva zonei zoster până când se simt bine.

Serul care imunizează împotriva uneia dintre cele mai dureroase boli este așteptat să ajungă și în România în această primăvară. Anunțul a fost făcut de dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. 

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite