Un test de sânge ar putea depista cancerul înainte ca pacienții să prezinte simptome STUDIU
0Medicii le-au transmis serviciilor de sănătate să se pregătească pentru o nouă eră a testelor de screening pentru cancer, după ce un studiu american a descoperit că un simplu test de sânge ar putea identifica mai multe tipuri de cancer la pacienți înainte ca aceștia să dezvolte simptome clare.
Studiul Pathfinder a presupus oferirea testului de sânge la peste 6.600 de adulți cu vârsta de minim 50 de ani și a detectat zeci de noi cazuri de boală. Multe tipuri de cancere au fost descoperite într-un stadiu incipient, iar aproape trei sferturi erau forme care nu ies la la screeninguri în mod obișnuit.
E pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, au fost folosite de pacienți și medicii acestora pentru a ghida investigațiile ulterioare ale cancerului și eventuale tratamente.
Testul Galleri a fost descris ca un potențial „game changer” (care schimbă tot) de Serviciul Național de Sănătate din Anglia, instituție care urmează să raporteze rezultatele unui alt studiu major în care au fost implicați 165.000 de oameni anul viitor. Medicii speră că testul va salva vieți prin depistarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente, dar tehnologia se află încă în stadiul de dezvoltare.
„Cred că ceea ce este interesant la această nouă paradigmă și concept este că multe dintre acestea [forme de cancer] au fost cancere pentru care nu avem un screening standard”, a declarat doctorul Deb Schrag, cercetător principal al studiului de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, duminică, la reuniunea Societății Europene pentru Oncologie Medicală de la Paris, scrie The Guardian.
În studiul Pathfinder, testul de sânge Galleri a fost făcut de 6.621 de adulți cu vârsta de 50+ ani. Pentru 6.529 dintre participanții voluntari, testul a ieșit negativ, dar a semnalat un potențial cancer în restul de 92.
Teste suplimentare au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane (1,4% din întreg eșantionul). Testul a descoperit două tipuri de cancer la o femeie care avea 2 tumori, endiometral și la sân.
Mai mult decât identificarea prezenței bolii, testul Galleri prezice și unde se află cancerul, permițând medicilor să localizeze și să confirme un cancer prin diferite analize. „Când testul de sânge a ieșit pozitiv, de obicei a durat mai puțin de trei luni pentru a finaliza analizele”, a spus Schrag.
Testul a identificat 19 tumori solide în țesuturi precum cele de la sân, ficat, plămân și colon, dar a identificat și cancerele ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute.
Cazurile rămase au fost cancere de sânge. Din cele 36 de tipuri de cancer detectate în total, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod uzual.
Analize suplimentare au constatat că testul de sânge a ieșit negativ pentru 99,1% dintre cei care nu erau cancerigeni, ceea ce înseamnă că doar o mică parte dintre oamenii sănătoși au primit în mod greșit un rezultat pozitiv. Aproximativ 38% dintre cei care au avut un test pozitiv s-au dovedit purtători de cancer.
Schrag a spus că testul nu e încă pregătit pentru a înlocui screening-ul standard, tehnologia fiind într-o continuă îmbunătățire.
Fabrice André, director de cercetare al centrul de cancer Gustave Roussy din Villejuif, Franța, a declarat: „În următorii cinci ani vom avea nevoie de mai mulți medici, chirurgi și asistente, dar și de mai multă infrastructură de diagnostic și tratament, pentru a avea grijă de numărul în creștere de persoane care vor fi identificate [cu cancer] de teste de depistare precoce multi-cancer.”
Naser Turabi, director al departamentului de Dovezi Strategice și de Implementare la Cancer Research UK, a declarat: „Testele de sânge pentru mai multe tipuri de cancer aparțineau înainte de domeniul science fictionului, dar acum sunt un domeniu promițător de cercetare a cancerului.”
„O cercetarea ca aceasta este crucială pentru a face progrese împotriva cancerelor în stadiu avansat și pentru a oferi mai multor pacienți șansa de a avea o evoluție bună. Rezultatele studiului Pathfinder ne oferă o mai bună înțelegere a cât de frecvent este detectat cancerul prin acest test de sânge la persoanele care nu au fost diagnosticate anterior.
Dar vom avea nevoie de date din studii mai mari pentru a evalua pe deplin acest test și alte teste similare în curs de dezvoltare, în special pentru a înțelege dacă oamenii supraviețuiesc cu adevărat mai mult timp după ce le este detectat cancerul.”