Un bărbat din Țările de Jos a dezvoltat o nouă mutație COVID, după ce a purtat virusul în organism timp de 613 de zile consecutive
0Un bărbat în vârstă de 72 de ani, din Țările de Jos, a suferit de o infecție cu SARS-CoV-2 timp de 613 zile, fiind cea mai lungă infecție raportată cu virusul care a blocat planeta.
Cazul său, prezentat de cercetători la Congresul Global ESCMID 2024 din Barcelona, evidențiază riscurile infecțiilor prelungite la pacienții imunodeficienți și potențialul de apariție a unor noi variante virale.
Infecție prelungită și evoluție virală
Bărbatul, care suferea de o afecțiune imunitară, a contractat virusul în martie 2020. Deși infecția inițială a fost tratată cu succes, virusul a persisitat în organismul său timp de aproape doi ani. Pe parcursul acestei perioade, pacientul a necesitat spitalizări frecvente și perioade prelungite de izolare pentru a preveni răspândirea virusului.
Secvențierea completă a genomului virusului a relevat 50 de mutații, indicând o evoluție semnificativă a virusului în corpul pacientului. Această evoluție a dus la apariția unei noi variante, distinctă de variantele circulante cunoscute, cum ar fi Alpha, Delta sau Omicron.
„Acest caz subliniază riscul de infecții persistente cu SARS-CoV-2 la persoanele imunodeprimate, deoarece variante virale SARS-CoV-2 unice pot apărea din cauza evoluției extinse intra-gazdă”, au spus cercetătorii într-o declarație de presă.
Specialiștii arată, astel, că virusul SARS-CoV-2 continuă să circule și să sufere noi mutații, iar riscul de infecții prelungite la pacienții imunodeficienți persistă.
AstraZeneca anunță că retrage vaccinul COVID-19 la nivel mondial
AstraZeneca a anunțat marți că inițiază retragerea la nivel global a vaccinului său COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile” din timpul pandemiei, relatează Reuters.
Totodată, compania a menționat că va retrage autorizațiile de introducere pe piață a vaccinului Vaxzevria în Europa.
„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.
Conform informațiilor din presă, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut în documente judiciare că vaccinul provoacă efecte secundare, inclusiv formarea de cheaguri de sânge și scăderea numărului de trombocite.
Potrivit Telegraph, solicitarea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută pe 5 martie și a intrat în vigoare pe 7 mai, aceasta fiind prima publicație care a relatat această evoluție.
După o încetinire a creșterii și scăderea vânzărilor medicamentului COVID-19, AstraZeneca, listată la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sincițial respirator și spre medicamente împotriva obezității.