O jurnalistă din China a făcut închisoare timp de 4 ani pentru că a pus întrebări despre sursa Covid din Wuhan VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O jurnalistă din China urmează să fie eliberată, luni, după ce a stat patru ani în închisoare pentru reportajele sale despre primele zile ale epidemiei de Covid-19 din Wuhan.

Zhang Zhan va fi eliberată după 4 ani de detenție. FOTO theguardian.com
Zhang Zhan va fi eliberată după 4 ani de detenție. FOTO theguardian.com

Zhang Zhan, o fostă avocată, a călătorit la Wuhan în februarie 2020 pentru a documenta reacția guvernului chinez la ceea ce a devenit începutul unei pandemii globale. Ea și-a distribuit reportajele pe platforma X, YouTube și WeChat, potrivit theguardian.com.

A fost una dintre puținele jurnaliste independente chineze aflate pe teren în timp ce Wuhan și restul Chinei erau în izolare.

Într-un videoclip înregistrat în februarie 2020, Zhang a spus: „Nu pot găsi nimic de spus decât că orașul este paralizat pentru că totul este sub tăcere. Asta e cu ce se confruntă țara asta acum... Ne închid în numele prevenirii pandemiei și ne restricționează libertatea. Nu trebuie să vorbim cu străinii, e periculos. Deci fără adevăr, totul e fără sens. Dacă nu putem ajunge la adevăr, dacă nu putem sparge monopolul asupra adevărului, lumea nu înseamnă nimic pentru noi.”

Într-un alt videoclip, ea a arătat un spital care era plin cu pacienți pe paturi din hol.

Zhang a fost arestată în mai 2020 și ulterior condamnată la patru ani de închisoare pentru „instigare la scandal și provocare de agitație”, o acuzație folosită adesea împotriva activiștilor. A fost deținută în închisoarea pentru femei din Shanghai de atunci.

În timpul detenției, Zhang, care a împlinit 40 de ani în septembrie, a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva condamnării și tratamentului aplicat împotriva ei. Unul dintre foștii ei avocați a declarat că atunci când a văzut-o în iarna anului 2020 era foarte slabă, avea un tub pe nas și avea mâinile legate, ca să nu poată scoate tubul. „Oamenii m-au rugat să o conving pe Zhang Zhan să mănânce ceva, dar ea a refuzat”, a spus avocatul.

La un moment dat, greutatea ei a scăzut de la 74.8kg la mai puțin de 40.8kg. Fostul avocat al lui Zhang a spus că acest caz a fost tratat „cu o severitate deosebită”.

Judecătorul a spus că infracțiunea ei a fost aceea de a merge la Wuhan pentru a face interviuri și investigații. Dar, de fapt, ceea ce nu i-a plăcut judecătorului a fost că a adunat acele materiale și le-a postat pe Twitter... și realizat interviuri având surse mass media inamice”, a spus avocatul, referindu-se la publicații precum Radio Free Asia, finanțată de guvernul SUA.

Maya Wang, director adjunct pentru Asia la Human Rights Watch, a declarat că există temeri că Zhang nu își va recăpăta pe deplin libertatea după eliberare.

Este o ușurare să știm că Zhang este eliberată, având în vedere starea ei de sănătate foarte precară din închisoare, dar nu ar fi trebuit să fie închisă în primul rând. Încarcerarea ei ar trebui să ne reamintească tuturor că guvernul chinez nu a fost încă tras la răspundere pentru mușamalizarea izbucnirii Covid-19 sau pentru abuzurile asociate cu restricțiile sale drastice ale pandemiei”, a precizat Maya Wang.

Sarah Brooks, directorul Amnesty International pentru China, se teme pentru Zhan și familia sa, chiar și după eliberare.

Îndemnăm autoritățile chineze să se asigure că Zhang Zhan este pe deplin liber începând cu 13 mai. Trebuie să i se permită să se miște liber, să comunice cu oamenii din interiorul și din afara Chinei și să se reîntâlnească cu familia ei. Ea și familia ei nu trebuie să fie supuse supravegherii sau hărțuirii, iar autoritățile chineze trebuie, de asemenea, să se asigure că nu există restricții privind accesul ei la tratament medical după suferința ei traumatizantă în închisoare”, a spus Brooks

 

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite