Un alt efect nefast al fumatului: şterge cromozomul masculinităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul bărbaţilor, fumatul are un efect nociv, pe lângă cele cunoscute deja. Cercetătorii au descoperit că viciul duce la dispariţia cromozomului Y din celule, fenomen corelat cu un risc mai mare de cancer.

Bărbaţii care fumează sunt de trei ori mai expuşi riscului de a pierde cromzomul Y din celulele sângelui decât semenii lor nefumători sau care s-au lăsat de viciu. În plus, acest lucru ar putea explica reducerea speranţei de viaţă şi incidenţa crescută a cancerelor în rândul bărbaţilor, în raport cu femeile, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Uppsala, Suedia, informează Daily Mail.

Oamenii au 46 de cromozomi (câte 23 de perechi), iar doi dintre aceştia sunt cromozomi sexuali, bărbaţii având un cromozom X şi unul Y, iar femeile - doi cromozomi X.

Cum se pierd cromozomii? De regulă, în timpul diviziunii celulare, se transferă o copie a setului complet de 46 de cromozomi. Uneori însă, în cursul acestui proces, la bărbaţi cromozomul Y se pierde şi nu mai ajunge în celulele-fiice în urma diviziunii.

Cromozomul Y este de aproape trei ori mai mic decât cromozomul X FOTO sott.net

image

Celulele care pierd acest cromozom responsabil de producţia hormonilor masculini nu mor, dar funcţia lor biologică este afectată, ele având o capacitate redusă de a lupta cu celulele canceroase, conform cercetătorilor.

Oamenii de ştiinţă au publicat anterior un alt studiu care arăta că pierderea cromozomului Y din celulele imunitare ale sângelui se corelează cu un risc mai mare de cancer la bărbaţi.

În acest nou studiu, cercetătorii au urmărit să afle ce anume determină pierderea cromozmului Y din globulele albe, celulele sanguine implicate în apărarea imunitară.

În acest scop, ei au analizat starea de sănătate a mai mult de 6.000 de bărbaţi, ţinând cont de vârstă, activitatea fizică, nivelul colesterolului, educaţie, consumul de alcool şi alţi factori care ţin de stilul de viaţă.

Astfel, rezultatele au arătat că, în afară de vârstă, absenţa cromozomului Y din globulele albe fiind mult mai întâlnită la subiecţii de peste 70 de ani, singurul factor care a putut fi corelat cu pierderea cromozomului Y a fost fumatul.

Există o corelaţie între un factor de risc ce poate fi evitat, cum este fumatul, şi cea mai comună mutaţie umană - pierderea cromozomului Y. Acest lucru ar putea explica în bună măsură de ce bărbaţii au în general o speranţă de viaţă mai mică şi de ce fumatul este mult mai periculos în cazul lor“, a spus Jan Dumanski, profesor la Universitatea Uppsala, unul dintre autorii studiului.

De altfel, alte studii au arătat că, în comparaţie cu femeile, fumatul expune bărbaţii unui risc mai mare de a dezvolta cancere non-pulmonare, de la cancer de vezică urinară, la cancer de colon

Această descoperire ar putea fi foarte convingătoare să-i motiveze pe fumători să renunţe la viciu“, a completat Lars Forsberg, principalul autor al studiul citat.

Cercetătorii subliniază că mai sunt necesare studii suplimentare pentru a determina cum anume cauzează fumatul pierderea cromozomului Y.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite