Ultravioletele, razele care ne fac probleme vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajută la sinteza vitaminei D, dar expunerea fără protecţie poate produce arsuri la nivelul pielii, cancer, precum şi afecţiuni ale ochilor. Razele ultraviolete (UV) devin din ce în ce mai periculoase pentru sănătate pe măsură ce stratul de ozon se subţiază, iar exploziile solare cresc pericolul, susţin specialiştii.

Nivelul de radiaţii ultraviolete emise de soare variază pe parcursul anului, cel maxim fiind atins la solstiţiul de vară (21 iunie), iar cel minim la solstiţiul de iarnă (21 decembrie). Şi plafonul de nori poate filtra razele ultraviolete, în unele cazuri micşorând nivelul de radiaţii, dar specialiştii avertizează că şi în zilele noroase, şi cu atât mai mult în perioadele în care au loc explozii solare avem nevoie de protecţie cu creme speciale şi cu ochelari de soare.

„Razele ultraviolete străbat plafonul de nori, prin urmare, putem sfârşi prin a avea arsuri chiar şi în zilele înnorate", avertizează medicul specialist dermatolog Alina Crişan de la Spitalul „Victor Babeş" din Bucureşti. Ultravioletele pot fi de mai multe tipuri: cele de tip A pot modifica ADN-ul celular, determină îmbătrânirea prematură a pielii şi stimulează producţia de melanină, pigment care determină bronzarea, în timp ce ultravioletele de tip B produc arsuri solare şi majoritatea cancerelor cutanate.

Expunere suficientă, 45 de minute pe săptămână

Chiar dacă ultravioletele ajută la sinteza vitaminei D, scăzând riscul de rahitism, de osteoporoză şi de inflamaţii, expunerea la soare trebuie să fie limitată. „Pentru  sinteza de vitamina D necesară organismului este suficientă o expunere de doar 10-15 minute de trei ori pe săptămână, în afara orelor periculoase, 11.00-16.00", precizează medicul dermatolog Alina Crişan. În caz contrar, razele UV pot determina o gamă largă de probleme dermatologice.

„Efectele pe termen scurt sunt eritem solar, fotodermatoze, fotosensibilizări, iar pe termen lung, fotoîmbătrânire şi fotocarcinogeneză (n.red. - apariţia cancerului de piele) date de degradarea ADN-ului celular", explică medicul Alina Crişan. Problemele pot fi evitate prin folosirea cremelor fotoprotectoare, care, dacă sunt aplicate corect (2 mg pe un cm2 de piele), reduc cu 75% riscul de cancer de piele.

Mai periculoase pentru copii

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M. S.), 80% din timpul petrecut expunându-ne la soare se produce în copilărie. Prin urmare, fotoprotecţia este esenţială în copilărie, mai ales că efectul nociv se cumulează cu efect dezastruos asupra pielii şi asupra ochilor. Soluţiile constau în evitarea expunerii la soare în intervalul 11.00-16.00, când razele UV ating cote maxime, în protejarea cu creme fotoprotectoare adecvate tipului de piele şi în purtarea pălăriilor şi ochelarilor de soare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite