Ucigașul silențios care afectează câte un român la fiecare 30 de minute: „Nu mai are limită de vârstă”

0
Publicat:

la fiecare jumătate de oră, câte un român moare din cauza unui infarct miocardic, iar ce este și mai grav, vârsta la care a început să apară această problemă gravă a scăzut semnificativ.

foto consultație medic pacient
Foto: Shutterstock

Problema grava a început să fie tot mai evidentă pentru medici, odată ce tot mai mulți pacienți au început să se prezinte cu simptome ale unui infarct sau pre-infarct. Într-o singură gardă, care durează de obicei 24 de ore, la Spitalul Univseritar din București, aproximativ 17 pacienți s-au prezentat cu astfel de simtomatologie.

Iar, ori pentru că nu primesc tratament corespunzător ori pentru că îl întrerup, mulți dintre românii care ajung să facă și un al doilea infarct după ce îl supraviețuiesc pe primul, nu mai au același noroc.

Cele mai comune simptome a unei astel de probleme cardiace sunt palpitațiile, tensiunea oscilantă care, mai apoi, devine hipotensivă și durere acută în piept.

O problemă extrem de mare în cazul afecțiuniilor cardiace este scăderea vârstei la care acestea se petrec. „La 18 ani iei carnetul de conducere, știi cu ce viteză să mergi pe stradă, dar habrar n-ai ce tensiune ai, ce nivel de colesterol ai. 1 din 200 se nasc cu un nivel mare de LDL colesterol. Sunt candidații nr 1 care să facă înfarct la 30-35 de ani”, a declarat pentru ProTV prof. dr. Dan Găiță, medic primar cardiolog.

Legat de vârsta la care aceste afecțiuni pot apărea, dr. Cristi Udroiu susține că a avut de a face cu pacienți și de „29 de ani, 34, 38, 42... Infarctul nu mai are limită de vârstă. Pacienți mai tineri decât noi vin cu infarct”.

O altă probleme care duce la atât de multe decese este nepăsarea pacienților, Mulți, odată externați, nu se mai prezintă la controale și nu țin cont de tratamentul pe care trebuie să îl urmeze pentru restul vieții lor.

„În momentul exterării, să fie trimis (n.r. - pacientul care a suferit un infarct) către medicul de familie, medicul de familie să verifice dacă toate elementele legate de prevenția secundară și controlul factorilor de risc sunt respectate, urmând ca undeva între 4-6 săptămâni să fie prima vizită pe care o face din nou la cardiolog”, susține prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cadiolog.

De asemenea, Societatea Română de Cardiologie a realizat un manual pe care pacientul cu infarct ar urma să îl primească la externare, după modelul recomandărilor europene. Evoluția pacientului trebuie monitorizată de către medicul de familie în conformitate cu acest document, care va preciza modificările terapeutice necesare pentru controlul colesterolului, care este unul dintre principalii factori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare.

„Această fișă nu numai că limpezește pacientului niște semne de întrebare, dar este și un instrument de responsabilizat. Important e să ne convingem pacienții că ele trebuie luate permanent toată viața, împreună cu câteva schimbări legate de stilul de viață și începem cu fumatul și cu sedentarismul și obezitatea”, a menționat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie.

Mai puțin de 13% dintre supraviețuitorii de infarct din România au atins un nivel ideal de colesterol, ceea ce înseamnă că viața lor nu mai era în pericol, potrivit unei cercetări realizate în urmă cu patru ani. Între timp, circumstanțele au devenit mult mai alarmante. Acum, cu un procent de 9%, România este printre cele mai scăzute din toată Europa.

Între timp, guvernul continuă să lucreze la strategia privind bolile cardiovasculare și cerebrovasculare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite