Tratament mai accesibil anticolesterol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hipercolesterolemia, inclusiv ateroscleroza, beneficiază de primul tratament generic pe bază de rosuvastatină, disponibil şi în România.

Studiile clinice au arătat că, după şase săptămâni de tratament cu rosuvastatină, până la 80 la sută din pacienţi au atins ţintele terapeutice recomandate de Ghidul European de prevenţie a bolilor vasculare.

Medicamentul cu rosuvastatină este disponibil în concentraţii de 10, 20 şi de 40 mg, este compensat cu 50 la sută şi se distribuie numai pe bază de prescripţie medicală. Preţul acestuia este mai mic decât cel al celorlalte medicamente cu aceeaşi substanţă de bază.

O treime dintre români, afectaţi

Peste o treime din populaţia României este afectată de hipercolesterolemie, iar această cifră este în creştere, atrag atenţia medicii.

Dislipidemia nu are simptome, însă valorile crescute ale colesterolului „rău" duc, în timp, la afectarea vaselor de sânge, prin formarea plăcilor de aterom, factor de risc pentru infarct de miocard şi pentru accident vascular cerebral. Nivelul ridicat al colesterolului „rău" este un factor de risc şi pentru cei cu diabet zaharat, mai expuşi complicaţiilor cardiovasculare.

Persoanele cu hipercolesterolemie trebuie să îşi schimbe regimul alimentar şi să slăbească, în cazul în care au un exces ponderal. Atunci când aceste măsuri nu sunt suficiente, medicii prescriu tratament, statinele fiind una dintre opţiunile medicamentoase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite