Tot ce trebuie să ştii despre otită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infecţiile urechii sunt frecvente la copiii mici, însoţind adesea o răceală. Netratate, otitele pot slăbi auzul sau pot duce chiar la pierderea acestuia.I

Ce este?

Otita este o infecţie a urechii cauzată de virusuri sau bacterii şi apare, de cele mai multe ori, ca o complicaţie a unei răceli sau a polipilor. Otita este mai frecventă la copiii mici, din cauza particularităţilor anatomice: trompa lui Eustachio (un canal foarte subţire, care face legătura între nazofaringe şi ureche) este mai scurtă.

Prin urmare, microbii ajung cu uşurinţă de la nas la ureche. Otita se poate localiza în urechea internă, în cea medie sau în canalul auditiv extern. Cea mai frecventă este otita medie, 3 din 4 copii suferind cel puţin un episod de otită până la 3 ani.

„Cauza determinantă a otitei medii catarale este obstrucţia tubară foarte frecventă la vârsta copilăriei. În principal, aceasta este favorizată de prezenţa de vegetaţii adenoide, rinofaringinte şi rinosinuzite repetate la copii alergici, cu deviaţii de sept, creste osoase, hipertrofii ale conetelor nazale, polipi endonazali”, explică dr. Maria Beuran, medic primar ORL.

Ce copii sunt mai expuşi?

Copiii răciţi, cu nasul înfundat, mai ales cei aflaţi în colectivitate au un risc mai mare de a face otită. De asemenea, sunt mai vulnerabili copiii născuţi prematur, cei care au diverse malformaţii la nivelul gurii sau nasului, cei care au alergii sau trăiesc într-un mediu în care se fumează, precum şi micuţii care nu sunt alăptaţi (laptele matern conţine anticorpi care luptă contra infecţiilor).

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite