Când durerea în gât şi tusea copilului devin urgenţe medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tusea puternică a copilului şi senzaţia de sufocare pot ascunde o afecţiune gravă FOTO Shutterstock
Tusea puternică a copilului şi senzaţia de sufocare pot ascunde o afecţiune gravă FOTO Shutterstock

Epiglotita este cea mai gravă formă de laringită a copilului şi se asociază cu riscul de sufocare, de aceea reprezintă o urgenţă şi necesită intervenţie medicală rapidă.


Epiglota este un soi de clapetă care închide laringele în timpul înghiţirii, împiedicând pătrunderea alimentelor pe calea aerului, în bronhii. Aceasta se poate infecta cu bacterii odată cu laringele, dând naştere unei afecţiuni numită epiglotită. Cum epiglota diferă mult la copii faţă de adulţi, ei sunt cei mai predispuşi la astfel de infecţii, mai ales în intervalul de vârstă 2-6 ani.

Care sunt semnele?

Problemele încep ca o simplă laringită, dar manifestările se agravează brusc:

Durere în gât, febră, tuse seacă, modificarea vocii, alterarea stării generale, cu senzaţia de sufocare, mai ales atunci când copilul stă culcat.

Dificultăţi respiratorii se agravează rapid. Respiraţia devine zgomotoasă.

Copilul se apleacă şi tinde să tragă gâtul înapoi, astfel încât să favorizeze intrarea aerului.

Copilul este foarte agitat, după care devine letargic.

Ce să nu faci

Medicii recomandă să nu culci copilul când manifestă simptomele epiglotitei. Nici să nu încerci să-i inspectezi fundul gâtului cu ajutorul cozii unei linguri.

Ce să faci

Dacă observi că micuţul este pe punctul să se sufoce, sună imediat la 112. În aşteptarea medicilor, copilul ar trebui să stea aşezat, dar nu culcat. Atmosfera e bine să fie umedă (poţi deschide robinetul de apă caldă).

Cum se tratează epiglotita?

Odată ce s-a depistat cauza epiglotitei, dacă infecţia este bacteriană, se vor administra antibiotice. Însă în aşteptarea ca acestea să acţioneze asupra inflamaţiei, medicii ar putea fi nevoiţi să intubeze copilul pentru a restabili de urgenţă fluxul de aer şi pentru a evita asfixierea. Se vor prescrie, de asemenea, antiinflamatoare. 


Citeşte şi:

De ce persistă răguşeala? Nodulii vocali pot fi o cauză

Durerea în gât, dificultăţile la înghiţire şi vocea răguşită pot fi manifestări ale unei banale laringite, dar dacă problemele persistă, de vină pot fi nodulii pe coardele vocale.

De ce apare senzaţia de nod în gât

Mai ales în situaţiile tensionate, cu stres maxim, se întâmplă să ne confruntăm cu senzaţia de nod în gât. Ei bine, deşi acest simptom este adesea pus pe seama stresului, el poate apărea din mai multe cauze care trebuie investigate de un medic.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite