Tot ce trebuie să ştii despre astmul bronşic
0Alergiile la anumite substanţe determină apariţia celor mai frecvente forme de astm bronşic. Cu toate acestea, afecţiunea poate fi ţinută sub control dacă iei în calcul anumite aspecte, pe care noi ţi le dezvăluim.
Semne alarmante
Dacă ai episoade de respiraţie ca un şuierat, tuşeşti sau gâfâi după ce urci scările, răceşti frecvent şi te însănătoşeşti destul de greu, este posibil să suferi de astm. De asemenea, ia în calcul şi celelalte semne ale bolii: nu poţi să faci efort fizic din cauză că rămâi fără aer, ai crize de tuse noaptea, în mod repetat, chiar dacă nu eşti răcită sau simţi câteodată o apăsare în piept când ieşi afară sau când stai lângă animale ori lângă un fumător.
Cum apare boala
Majoritatea copiilor şi a adulţilor sunt astmatici pe fond alergic. În general, reacţia alergică provoacă inflamarea mucoasei bronhice, adică a ramificaţiilor traheei, prin vasodilataţie. Apoi mucusul se acumulează în exces şi muşchii bronhici se contractă progresiv.
În plus, existenţa astmului alergic forţează organismul să elibereze o serie de substanţe care înrăutăţesc simptomele afecţiunii, prin faptul că declanşează contracţia bronhiilor.
De asemenea, unele persoane se pot confrunta cu astmul nonalergic, cauzat de infecţii virale, de anumite medicamente sau de substanţe iritante din aer, afectând nasul şi căile respiratorii. Această formă este periculoasă pentru copii, motiv pentru care este indicat să iei măsuri de la primele semne. Nu este exclus nici astmul nocturn, care apare în timpul somnului. În general, simptomele se agravează după miezul nopţii spre dimineaţă.
Mai multe informaţii despre astmul bronşic, pe clickpentrufemei.ro.